Irena Pozar/Katarina Wennstam/Cissi Wallin Foto: TT

Hård kritik mot Expressen från nuvarande och tidigare medarbetare

Uppdaterad
Publicerad

Flera profilerade skribenter på Expressen kritiserar ledningen och kräver en extern arbetsmiljöundersökning i ett öppet brev. Händelsen kommer i spåren av att ett 40-tal anonyma, tidigare medarbetare på Expressen kritiserat tidningen för bristande arbetsmiljö i en granskning av Dagens ETC.

Hög stressnivå, arbetsdagar utan lunchpaus och skrikande chefer. Ett 40-tal tidigare medarbetare på Expressen riktar hård kritik mot tidningens arbetsmiljö i en granskning av Dagens ETC under torsdagen.

Berättelserna kommer från de senaste 20 åren. En återkommande kritik är att tidningen inte tolererar kritiska röster internt, och att sexistisk jargong och sexuella trakasserier inte har tagits på allvar av chefer och arbetsledare.

– För att avancera som chef behöver du foga dig för männen, blunda för sexistiska övertramp, mobbning, titta bort vid situationer som aldrig hade varit okej i någon annan bransch, säger en av tidningens källor, som jobbade på tidningen i flera års tid.

Chefredaktören: ”Har funnits brister”

– Det är förstås tråkigt att läsa om människors negativa upplevelser, och jag har full förståelse för att det finns upplevelser som inte är positiva, vi vet att det funnits brister i ledarskapet historiskt. Men det är inte så Expressen ser ut idag, säger Expressens chefredaktör Klas Granström.

Han pekar bland annat på att de senaste arbetsmiljöundersökningarna ger tidningen höga betyg för bland annat ledarskap, möjlighet att tala fritt och respekt från kollegor och chefer.

– Berättelserna i Dagens ETC sträcker sig 20 år tillbaka i tiden, och det är i stor utsträckning före detta medarbetare som tecknar den här bilden. Min bild idag är att vi har en positiv arbetsmiljö. Ett område vi behöver jobba mer med är stress: vi är en driven och snabb arbetsplats, och det kan vara pressat.

Profilerade skribenter i upprop

Granskningen av Dagens ETC kommer i spåren av att Expressens grävande reporter Frida Sundkvist avskedades från tidningen i veckan, enligt henne själv och Journalistförbundet för att hon läckt uppgifter till media om en numera nedlagd sexbrottsundersökning mot en chef på tidningen. Att Sundkvist sparkades som en följd av att ha pratat med tidningen dementeras av Klas Granström.

Såväl ETC-rapporteringen som Sundkvists avsked väcker reaktioner: I ett öppet brev kritiserar nu sex fristående Expressen-skribenter den egna tidningen, däribland Irena Pozar, Cissi Wallin och Katarina Wennstam.

– Jag valde att skriva under brevet för att det som framkommit i ETC:s granskningar är extremt allvarliga uppgifter, Expressen har inte tagit tillräckligt stort ansvar, säger Irena Pozar, skribent för Expressen och chefredaktör för Veckorevyn.

– Jag jobbade på Expressen 2015 som anställd, i dag är jag frilans. Men jag jobbade bara några månader där för att jag inte trivdes i den arbetsmiljön som var där och den extremt hierarkiska organisationen. Sen vet jag att mycket har förändrats sedan dess. Delar av det som framkommer har jag upplevt även om jag själv inte blivit utsatt för sexism.

De sex skribenterna kräver en extern utredning av tidningens arbetsmiljö samt en handlingsplan för att komma tillrätta med ojämlika strukturer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.