Hård smäll för nattlivet: ”Vi är extremt möra i den här branschen”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen nyårsdans på nattklubbarna i år heller. De nya restriktionerna inför julen och årsskiftet innebär ett nytt bakslag för nattlivet, konsertarrangörer och kulturscener landet runt.

– Vi är extremt möra i den här branschen, säger krögarna Lisa Lawry och Niklas Hellström i Sala.

Beskedet till det svenska kulturlivet kommer lagom till jul- och nyårshelgerna. Från och med 23 december måste alla gäster sitta ned vid offentliga tillställningar – om publiken omfattar fler än 20 personer.

Vid tillställningar på fler än 500 deltagare krävs vaccinationsbevis samt avstånd mellan sällskapen – och max 8 personer per sällskap. För museer, mässor och andra kultur- och fritidsverksamheter införs krav på 10 kvadratmeter per person.

Nattklubbarna är bland de verksamheter som drabbas hårdast av de nya restriktionerna. Speciellt när hemvändarkvällar och nyårsfester måste ställas in.

– Vi får väl i princip stänga ner hela vår verksamhet. Att behöva ställa in juldagen och nyår är en ganska stor ekonomisk smäll, säger Malmöklubben Babels ägare Simon Olsson.

Kräver mer krispengar

De 120 miljoner kronor som regeringen kommer att ge i krisstöd till kulturområdet kommer inte att räcka, enligt organisationen Svensk scenkonst.

– De skärpta restriktionerna måste omgående backas upp av fortsatta kraftfulla krisstöd, säger Svensk Scenkonsts VD Mikael Brännvall i ett pressmeddelande.

Organisationen Sveriges museer ser också att de nya restriktionerna kommer att innebära ökade kostnader.

– Museerna har under pandemin blivit experter på att hålla öppet på ett smittsäkert sätt. Införandet av begränsningar kommer vi att kunna hantera, men det kräver såklart extra planering och mer personal, vilket påverkar ekonomin, säger Maria B Olofsson, tf. generalsekreterare Sveriges Museer i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.