• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Harvey Weinstein – kontroversiell filmmogul

Uppdaterad
Publicerad

Harvey Weinstein, som anklagas för att ha utsatt en stor mängd kvinnor för sexuella trakasserier, har under många år varit en av Hollywoods mäktigaste. Men filmproducenten har också många gånger kritiserats för sin aggressiva stil och hårdhänta nedklippning av de filmer han producerat.

Under söndagen meddelade styrelsen för The Weinstein Company att man valt att sparka en av bolagets två ägare, Harvey Weinstein. Bakom beslutet ligger en serie artiklar i New York Time där filmproducenten anklagas för att under 30 års tid ha utsatt ett stort antal kvinnor i filmindustrin för sexuella trakasserier.

LÄS MER: Sexanklagad Weinstein ber om ursäkt

Harvey Weinstein-affären

Weinstein har under många år ansetts vara en av de mäktigaste och mest inflytelserika personerna inom den amerikanska filmindustrin – filmer han har producerat har mottagit sammanlagt 303 Oscarsnomineringar.

Han inledde sin karriär 1979 då han tillsammans med sin bror Bob grundade bolaget Miramax – vars namn är en hyllning till brödernas föräldrar Miriam och Max.

Filmbolaget fick 1982 sin första framgång med filmen av The Secret Policeman’s Other Ball och producerade under de efterföljande åren på 80-talet ett stort antal independent-filmer. Filmerna hyllades ofta av kritikerna, men var mindre framgångsrika på ett kommersiellt plan.

The Thin Blue Line genombrott

1988 släppte Miramax den film som kom att bli bolagets genombrott – Errol Morris dokumentär The Thin Blue Line, som kretsar kring den dödsdömde fången Randall Adams kamp för att bli fri.

Framgången för The Thin Blue Line följdes 1989 av Steven Soderbergs Sex Lies and Videotape. Filmen tog hem Guldpalmen i Cannes där även James Spader fick en utmärkelse för bästa manliga huvudroll.

Efter att Miramax 1993 släppt The Crying Game accepterade bröderna Weinstein ett erbjudande från Disney, där de sålde ägandeskapet i Miramax till filmbranschjätten, men satt kvar på sina chefspositioner.

Året efter släppte Miramax Quentin Tarantinos Pulp Fiction, som nominerades för Bästa film – en utmärkelse som dock gick till Forrest Gump.

Oscar för Den engelske patienten

1995 vann bolaget en Oscar för bästa film för Den engelske patienten och under följande år släpptes ytterligare framgångsrika filmer som Good Will Hunting och Shakespeare in Love.

2005 lämnade bröderna Weinstein Miramax och grundade istället bolaget The Weinstein Company tillsammans med bland andra regissörerna Quentin Tarantino och Robert Rodriguez – ett bolag Hollywoodmogulen alltså avskedades från igår, då det enligt ett uttalande från styrelsen, ”framkommit ny information om hans uppförande.”

Pågått under 30 års tid

Att Harvey Weinstein under nära 30 års tid sexuellt trakasserat kvinnor uppges av källor i filmbranschen vara välkänt.

Bland andra skådespelare som Ashely Judd och Roe McGowern har offentligt berättat om hur de systematiskt trakasserats av Weinstein.

Även den amerikanska journalisten Rebecca Traister, som i slutet av 90-talet arbetade för tidningen Talk som finansierades av Weinstein, har berättat om hur han under en fest kallat henne för ”fitta” inför ett stort sällskap utan att någon reagerade.

”Harvey Scissorhands”

Det är heller inte heller första gången Weinstein hamnat i hetluften på grund av sin aggressiva stil och beteende.

Inom branschen har hans hårdhänta nedklippning av många av de filmer han producerat länge varit välkända – något som också har gett honom öknamnet ”Harvey Scissorhands”.

Själv har han torrt kommenterat epitetet med: ”Jag klipper inte för att det är kul – jag klipper för att skiten ska funka.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Harvey Weinstein-affären

Mer i ämnet