Hellström får författarpris

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Håkan Hellström har vunnit flera Grammisar och Rockbjörnar genom åren. Nu har han även blivit utsedd till årets författare.

Den folkkäre göteborgaren får priset av Västsvenska författarsällskapet och Författarcentrum Väst som gemensamt utsett honom till årets författare 2010. Prissumman är på 25 000 kronor.

Juryns motivering lyder:

Priset går till Håkan Hellström för hans sångtexter och musik i förening och för hans suveräna artisteri. Hans expressiva texter, enkelt och öppet berättade från eget liv och vardagen, når oss ”som ett bultande hjärta”. Vi ser och hör och framför allt känner såväl livets glädje och fallgropar som det ömsinta betraktandet av medmänniskor och platser.

Priset har delats ut sedan 1955, då Bengt Anderberg blev dess förste mottagare. Bland pristagarna finns Sonja Åkesson och Lennart Dahl. Förra året gick priset till dramatikern Mattias Andersson.

Pristagaren ska vara en författare eller skribent som är verksam i Västsverige.

Olle Gunn

olle.gunn@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.