Ian Lundin. Kerstin Lundell.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Jonas Ekströmer / TT, Ordfront

Hennes granskning ledde till Sveriges största rättegång

Uppdaterad
Publicerad

Efter 13 års förundersökning inleddes i september rättegången mot oljebolaget Lundin Oil. Journalisten Kerstin Lundells guldspadebelönade avslöjande om affärerna i Sudan var avgörande för att Sveriges största rättegång sattes igång.

– Det var en läsare som skickade boken till åklagarkammaren. En enda läsare som satt allting i rullning, säger journalisten Kerstin Lundell.

Den femte september i år inleddes rättegången mot Lundin Oil-topparna Ian Lundin, dåvarande styrelseordförande, och Alex Schneiter, tidigare vd. Båda står åtalade för medhjälp till grovt folkrättsbrott mot civila i Sudan åren 1999-2003.

Rättegången ska pågå i två och ett halvt år, fram till 2026 och under tiden ska 57 vittnen höras, inklusive den tidigare statsministern och utrikesministern Carl Bildt (M).  

Träffade våldsoffer

I boken “Affärer i blod och olja” följde journalisten Kerstin Lundell upp spåren efter oljebolagets framfart i södra Sudan, med hjälp av vittnesmål och rapporter från människorättsorganisationer.

– Vi har ju ett ansvar för vad vårt samhälle gör, säger hon.

Guldspadebelönades

Boken som publicerades 2010 blev snabbt omtalad och belönades med Guldspaden.

”För att med mod, envishet och öppet redovisat engagemang ha granskat ett svenskt företags tvivelaktiga oljeaffärer i Afrika med kopplingar till Sveriges utrikesminister.”

Men det var när en läsare skickade boken till Åklagarmyndigheten och sedan vidare till specialiståklagaren Magnus Elving som förundersökningen till slut startade.

Rättegången beskrivs som den största i Sveriges historia. Vad innebär det här för dig?

– Jo, men jag gjorde ju rätt. Jag har ju fått det bekräftat att det var värt att lägga tid på, säger Kerstin Lundell.

Nekar till brott

 De två företrädarna för Lundin Oil (numera Orrön Energy) nekar till brott.

– Sudan har plågats av interna konflikter under många, många år, men vi har aldrig haft något att göra med den här konflikten. Tvärtom har vi varit en god kraft i området och företaget har alltid hållit sig till högsta möjliga etiska standard, sa Ian Lundin till SVT under rättegångens första dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.