Kritiken framfördes i senaste avsnittet av ”Historiskt eftersnack”, där programledaren Cecilia Düringer följer upp varje avsnitt av ”Historien om Sverige” tillsammans med gäster.
Komikern Marcus Berggren, som är gäst i programmet, säger att det är ”kränkande” att Göteborg inte omnämns i avsnittet.
– Som uppvuxen i trakterna så har vi sett den här statyn, Gustav II Adolf. Han pekar och man vet, här ska staden ligga. Det har fått en att tro att det är en viktig dag i Sveriges historia, säger han i programmet.
”Lite snopet”
I eftersnacket ringer de även upp Kristian Wedel, författare till boken Göteborg 400 år, för att höra vad han har att säga om saken.
– Jag tyckte att det var lite snopet. Men framför allt så saknade jag, kan man säga, orsaken till att Göteborg grundades, nämligen Öresundstullen, säger Kristian Wedel, som också är redaktör på Göteborgs-Posten.
– Om det var någonting svenska kungar tänkte på varje dag, med lite dysterhet, så var det ju att danskarna hade möjlighet att ta tull för fartyg i Östersjön och detta bekymmer blev större och större.
Han förklarar historien vidare att trycket till slut blev så starkt att man grundade Göteborg i ren förskräckelse och vrede.
Löste det problemet?
– Ja det gjorde det. Och sedan så småningom så blev det här problemet. Det blev överspelat sedermera när både Danmark, Bohuslän och rentav Skåne blev svenskt. Då förändrades landskapet både bokstavligen och mentalt för Sverige, berättar Kristian Wedel.
Hör mer hur Marcus Berggren reagerar på att hans hemstad inte nämns i programmet i klippet ovan.