Nils Harnesk är arkeolog vid Norrbottens museum och under ”Historiskt eftersnack – De tänkte också på romarriket” riktar han kritik mot serien.
– Ett program som gör anspråk på att beskriva Sveriges historia måste ha en god geografisk representation av hela Sverige. Det tycker jag inte att man har levererat, säger han.
Björn Wahren är producent för programsatsningen och menar att urval är en del av processen.
– När man ska koka ner 15 000 års historia på tio tv-timmar då måste man acceptera att det mesta inte kommer med, säger han till Kulturnyheterna.
Utgår från skelettfynd
Efter att ha hittat nya fynd, som ugnar och redskap som tyder på framställning av järn, kan man fastslå att utvecklingen i norr för cirka 2000 år sedan hade kommit längre än man tidigare trott. Det innebär alltså att järn-och ståltillverkningen i norra Europa var i gång samtidigt som Romarriket.
Upptäckten gjordes när serieskaparna bakom ”Historien om Sverige” höll på att skriva manus.
– Det var superspännande, men vi har valt att fokusera på att komma nära människorna. Därför utgår alla våra historier i avsnittet om stenåldern från skelettfynd och vad vi vet så är det ont om skelettfynd i norra Sverige, säger Björn Wahren och fortsätter:
– Det här är ingen kanon över Sveriges historia, vi kan inte berätta allt utan vi måste välja hårt.