Tidigare i år drog projektet igång där Norrbottens museum, Ájtte och Silvermuseet gör ett försök att lyfta kunskapsnivån om norra Sveriges historia.
De anser att det i dag saknas i den svenska historia beskrivningen och att det är viktigt att synliggöra det. Som besökare ska man inte behöva besöka muserna fysiskt utan det ska gå att ta del av materialet även digitalt.
Nu har arbetet med att digitalisera föremålen på museerna gått in i nästa fas, att etiskt granska de material som finns tillgängligt, och i veckan träffades representanterna för att diskutera etiska dilemman om språkbruk och tillgodogörande av föremål i den kommande digitaliseringen.
– Det är roligt att få träffa kollegor och diskutera med andra. Det blir lätt annars att man sitter på sin egen kammare, vi här i Arjeplog, några i Jokkmokk och några i Luleå. Men att få möjligheten att jobba tillsammans och berätta om norra Sveriges historia känns som ett jätteviktigt jobb, säger Malin Brännström, chef för Silvermuseet i Arjeplog.
”Behöver söka finansiering”
Arbetet med förstudien och värderingen av materialet beräknas vara färdigt i mars nästa år. Sedan finns förhoppningar om att det ska bli en fortsättning och utveckling av läroplattformen men för det saknas i nuläget finansiering.
– Vi tänker oss ett projekt där vi kan få fortsätta utveckla läroplattformen och då vill vi gärna göra det tillsammans med lärare och andra som vet vad skolorna behöver, så det är viktigt för oss i nästa steg. Men vi behöver söka finansiering för ett större projekt, säger Brännström.