Aleksandr Slupachik flydde Ryssland för snart tre år sedan, han väntar fortfarande på att få besked om han får asyl i Norge. Foto: NRK Sápmi

Sametingen: Samer från Ryssland måste få asyl i Norden

Publicerad

Sametingen i de nordiska länderna vill att ryska samer lättare ska få asyl.

En som hoppas det går igenom är Aleksandr Slupachik. Han flydde från Ryssland till Norge och väntar snart tre år senare fortfarande på asylbesked.

– Det är tungt att gå och vänta, säger han till NRK Sápmi.

Våren 2022 uttalade sig Aleksandr Slupachik, ordförande i sameorganisationen OOSMO, öppet mot kriget i Ukraina.

Efter det tvingades han att fly från Ryssland då urfolk stämplas som extremister i landet och han sökte asyl i Norge. Men nu, tre år senare, väntar han fortfarande på att få svar på sin asylansökan.

– Det är tungt att bara gå och vänta och vänta. Man vet inte vad som händer i morgon eller nästa månad. Det känns tungt, säger han till NRK Sápmi.

Nu kräver de nordiska sametingens samarbetsorgan, Samiskt Parlamentarisk Råd, SPR, att ryska samer lättare ska få asyl i Sverige, Norge och Finland.

– Det här är inte vanliga asylsökande, det handlar om deras hemtrakter och därför har vi utformat det här utlåtandet, säger Sametingspresidenten på norsk sida, Silje Karine Muotka.

”Jättedåligt förslag”

Men partiet Fremskrittpartiet i Norge förkastar dock förslaget.

– Det är ett jättedåligt förslag och helt oacceptabelt. Norge har asylregler som ska gälla alla. Man kan inte ha seperata regler för vissa etniciteter, säger partiets invandringspolitiska talesperson Erlend Wiborg.

Aile Javo, generalsekreterare i Samerådet om förslaget.

– Jag är glad att sametingen satsar på det, och jag hoppas att deras krav når de beslutande myndigheterna. Vi är ett folk, Det är inte vi som har valt att riksgränserna ska skilja oss åt i fyra länder. Det påverkar oss väldigt mycket, speciellt nu när ett av länderna är i krig.

Har ni kontakt med samerna i Ryssland, de som sökt asyl i Norge?

– Ja både formellt och informellt. Vi försöker hjälpa och stödja dem så gott vi kan. Men det finns en gräns för hur mycket vi kan göra för att hjälpa dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.