I somras stämplade Ryssland 55 olika urfolksorganisationer som extremister och de sattes upp på samma lista som bland annat al-Qaida. Nu vittnar flera som tillhör urfolk i landet om hur situationen har förvärrats.
– Regeringen vill skrämma folk och tysta dem. Det är jättefarligt att fortsätta sina verksamheter. Ledare kan hamna i fängelse, säger Yana Tannagasheva, styrelseledamot i internationella kommittén för ursprungsbefolkningar (ICIPR) i veckans 15 minuter från Sápmi.
Historien upprepar sig
Tannagasheva menar att historien i landet nu upprepar sig mot hur det var för närmare 100 år sedan då Josef Stalin satt på makten i dåvarande Sovjetunionen.
– Det är viktigt att titta tillbaka på historien i Ryssland. På den svåraste perioden i Sovjetunionen, på 1930-talet, var det förtryck. Massa människor från urfolk skickades till Gulag där jättemånga dog. De var också stämplade som terrorister, som extremister och som kontrarevolutionär verksamhet. Vi ser att det upprepas nu igen, säger hon och berättar om rädslan över att inte veta hur framtiden blir:
– Vi vet inte vad som händer med landet i framtiden. Blir det demokratiskt eller kollapsar det. Men oavsett situationen så vill vi att våra rättigheter ska respekteras.
”Vill att min familj ska känna sig trygg”
Som situationen är i dag menar hon att staten och företagen gör som de vill med urfolken. Unga män tas in i kriget. Markerna, som en gång var fredade för urfolken, används till gruvor och industri. Det samtidigt som få längre vågar protestera.
Hur ser du på din familjs framtid?
– Jag vill att mina barn och min familj ska få känna sig trygga. Och såklart att det blir fred. Det är det vi alla önskar.
”Bara kyrkan som har kvar rättigheterna”
En som länge har kämpat för sina folks rättigheter är Pavel Sulyandziga. Han tillhör Udeges som traditionellt är nomader och lever av jakt och fiske i östra Ryssland. Men han har tillsammans med sin familj varit tvungen att lämna sitt hem och bor i dag i USA.
– För de små ursprungsfolken är ett av de största problemen tillgången till sina traditionella territorier och naturresurser. Tidigare hade de rätt till obegränsad och kostnadsfri användning av detta men sedan togs allt detta bort. De enda som fortfarande har rätt till det är den ryska ortodoxa kyrkan, säger han.
Se mer om urfolken i Ryssland i veckans 15 minuter från Sápmi på lördag klockan 17:05 i SVT2. Eller när som helst på SVT Play.