Bert Sundström om att urfolk i Ryssland nu stämplas som extremister.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s utrikesreporter Bert Sundström svarar på tre frågor om varför Ryssland stämplar landets urfolk som extremister. Foto: Oscar Hansson/SVT

Bert Sundström: ”Putin börjar bli rädd för allting”

Uppdaterad
Publicerad

Urfolk stämplas som extremister i Ryssland.

SVT:s utrikesreporter Bert Sundström är inte förvånad.

– Putin börjar bli rädd för allting som är lite främmande för honom, säger han.

Urfolksorganisationer klassas nu som extremistiska i Ryssland och stämplas på samma sätt som bland annat al-Qaida och väpnade nazistiska rörelser.

Beslutet, som SVT Sápmi rapporterat om tidigare, har fått stark internationell kritik och fler än 120 organisationer har skrivit under ett uttalande till FN:s generalsekreterare om urfolkens situation i landet.

”Vill få bort allt som kan vara ett hot”

SVT:s utrikesreporter och tidigare Rysslandskorrespondent Bert Sundström är inte förvånad över beslutet.

– Ryssland gör så här för att Kreml vill markera ännu hårdare att inga avvikande åsikter kan tolereras. Det handlar om att se till att Ryssland är sammanhållet i tider av krig även om de här organisationerna inte egentligen är separatister och håller på med något omstörtande så vill Kreml markera, säger han.

Ryssland har tidigare fattat liknande beslut om hbtq-rörelsen.

– Kreml vill få bort allt som man ser kan vara ett hot mot den ryska enheten, vare sig det gäller folk med sexuella avvikelser som Ryssland kallar det eller folk som talar andra språk, säger Bert Sundström.

”Allt mer totalitärt samhälle”

Enligt Aleksandr Slupatjik, samisk aktivist från Kolahalvön och nu asylsökande i Norge, innebär beslutet stora faror för urfolken i landet och att många kan tvingas fly.

Sundström berättar mer vad beslutet kan leda till i landet.

– Det här är ett steg på väg till ett allt mer totalitärt samhälle. Trots att de här olika urfolksgrupperna som inte utgör mer än några få procent av landets befolkning, och som inte utgör något som helst politiskt hot, så känns det som att Putin börjar bli rädd för allting, säger Bert Sundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.