Skidåkaren Valter Nutti och startfältet på Nordenskiöldsloppet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Valter Nutti förbereder sig inför världens längsta långlopp i slutet av mars. Foto: Stefan Karlsson/arkiv

Förberedelser inför världens längsta skidlopp är igång

Publicerad

Den 29 går mars går den åttonde upplagan av världens längsta skidlopp Nordenskiöldsloppet av stapeln i Jokkmokk.

Från och med nu ingår loppet i Ski Classic Challenger-serien och de bästa åkarna får poäng.

Valter Nutti är en av 500-600 åkare som i vår väntas tävla i Nordenskiöldsloppet, världens längsta skidtävling, 22 mil som arrangeras i Jokkmokks kommun.

Hans fokus nu är att träna, åka skidor långa sträckor och vänja magen vid att äta ofta och lite under skidåkningen. Planen är att längre fram i vinter köra 8-9 milspass en gång i veckan.

– Man måste nog vara lite tokig för att göra det här men jag tänkte att när jag nu tränar inför Vasaloppet då åker jag Nordenskiöldsloppet också, det blir en utmaning för mig. Jag tänker att jag åker lite saktare för att klara mig fram till målet, det är ju nästan ett dygns skidåkning, säger Valter Nutti, som tränar i spåren runt Kiruna.

Ingår i Ski Classic Challenger

Nordenskiöldsloppet är sedan i höstas en del av Ski Classic Challenger och från och med i vår får de snabbaste åkarna poäng. Ski Classic Challenger är en global tour med omkring 20 tävlingar utspridda över hela världen och Nordenskiöldsloppet är det nordligaste av dem.

– Att vara med i Ski Classics är en statushöjning av tävlingen, så till vida att vi blir en del av en internationell skidcirkus som pågår varje helg från 13 december till en bit in i april. Det betyder att vi når alla skidåkare i hela världen, säger Göran Hedemalm, ordförande för Nordenskiöldsloppet.

Utmaningar att lösa

Men det finns en hel del utmaningar för arrangören som måste lösas. Den stora utmaningen är logifrågan, enligt Hedemalm. Jokkmokk måste kunna härbärgera alla, varje åkare har dessutom några personer med sig så det kan bli omkring 1500 personer som behöver husrum men många privatpersoner har anmält sig att ta emot åkare.

– Banan är ju en utmaning i sig, den är 22 mil lång och väder och vind kan man aldrig rå på. Det kan komma nysnö dagen före tävlingen som det gjorde förra året och då blir det en utmaning, blir det dåliga isar så är det en annan utmaning, förklarar Göran Hedemalm.

Att skidtävlingen nu ingår i Ski Classic Challenger tycker Valter Nutti känns bra och han tror att nivån på hela tävlingen höjs och att skidspåren blir bättre. Målet för honom själv är att hinna i mål inom prestationsmedaljtiden som är 21 timmar och 22 minuter.

Kommer du ha med dig din fanclub?

– Jag vet inte…. kanske! skrattar Valter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.