Tvådelad bild. Vänster: person med metalldetektor i skogsmiljö. Höger: man i kavaj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Jonas Monié Nordin berättar om ”Borders of Sápmi”. Foto: SVT Arkiv/ Linn Defruit

4,5 miljoner till samiskt forskningsprojekt

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt forskningsprojekt ska kartlägga den samiska bebyggelsen och historien i Syd- och Mellansverige.

Jonas Monié Nordin är projektledare för ”Borders of Sápmi”.

– Vi bidrar till att skriva om landets historia, säger Monié Nordin, professor i historisk arkeologi vid Lunds universitet.

Forskningsprojektet ”Borders of Sápmi” har fått 4,5 miljoner kronor från stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs minnesfond. Projektet ska kartlägga den samiska bebyggelsen och historien i syd-och mellan Sverige.

– Nu vill vi kartlägga och sammanställa data för att veta lite mer om den sydsamiska befolkningen som trots allt är ganska okänd, säger Jonas Monié Nordin, professor i historisk arkeologi vid Lunds universitet.

Monié Nordin berättar att man möts av mycket okunskap men att folk är villiga att lära sig om historien.

– Det vi vet nu är att det lever mängder med ättlingar till de samer som i dag lever kvar i Mellansverige. Att Sveriges historia är samernas historia, det är ett starkt resultat som vi ser så här långt, säger han och fortsätter:

– Det är påtagligt att på de platser som vi har undersökt eller grävt på som utanför Gävle, i Norra Uppland eller Hälsingland att folk är stolta och glada över den här historien att den uppmärksammas. Man är stolt över sin samiska historia och man kan önska att det kunde bli så på ett nationellt plan också.

Skriver om svensk historia

Forskningsprojektet kommer att pågå i totalt fyra år och Monié Nordin har stora förhoppningar om arbetet och vad det ska leda fram till.

– Vi har goda möjligheter att ägna mycket tid åt det här. Jag ser framemot att vi jobbar nära historiker och arkeologer, att de materiella källorna får möta de skriftliga källorna. Det där ger ny kunskap som är väldigt spännande.

Han hoppas på att arbetet kommer bidra till svensk historia.

– Den svenska historien är den samiska historien och vice versa, det är väl ett starkt resultat som vi ser såhär långt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.