Under tisdagen släppte Sametinget sin senaste lägesrapport gällande de samiska språken i Sverige.
Rapporten som har lämnats över till regeringen lyfter positiva exempel från året som gått som SVT:s julkalender Snödrömmar och Bokmässan i Göteborg. Men som helhet är 2024 ändå ett år där samiskan tog ett steg bakåt.
Alla samiska språk är hotade språk enligt Unescos nio kriterier. Ändå valde regeringen att skära ner på medlen till det samiska språkarbetet under 2025. Som en följd av det har fyra tjänster tagits bort från Samiskt språkcentrum och satsningarna de genomför väntas därför minska under året.
”Finns föräldrar som inte orkar”
I årets rapport fokuserar man extra mycket på den samiska språksituationen hos barn och unga där man menar att fler vill ta tillbaka, läsa och utveckla sitt samiska språk.
Men i flera delar av Sverige uttalar föräldrar stora utmaningar med att få modersmålsundervisning för sina barn.
– Som förälder måste man ha koll på all lag och veta hur det går till i praktiken för att få samisk undervisning åt sitt barn. Det är avgörande att orka. Det finns föräldrar som inte orkar, säger föräldern från Göteborg i rapporten.
Kräver sammanhängande utbildningskedja
Rapportförfattarna efterlyser en lång rad satsningar.
”Det behövs läromedel och mötesplatser där man kan tala samiska, samt fler och bättre verktyg för språkteknologi. En fungerande och sammanhängande utbildningskedja för de samiska språken krävs”, går det att läsa.
Man lyfter också fram fler samiska språkarenor, språkbad och mentorprogram. De konstaterar också att det behövs fler samisktalande översättare och journalister.
”Regeringen bör prioritera och tillsätta medel för de samiska språken och dess utveckling. De samiska urfolksspråken bör likställas med svenskan”.
– Alla måste bidra på olika nivåer och jobbar tillsammans för att de samiska språken ska stärkas. Samiskan måste få bli ett vardagligt språk, som får ta plats i svenska samhället. Sverige har en skyldighet att värma om samiska språk och kultur, säger Sáminuorras ordförande Sara-Elvira Kuhmunen.