För tredje året i rad undersöker arkeologer den 7 000 år gamla graven.
Den här gången hoppas de kunna hitta mänskliga kvarlevor för att få fler svar om de människor som levde i norr under stenåldern.
Återvänt till platsen
Graven är uppbyggd med stora mängder sten och är rödockrafärgad. Arkeologerna kan se att människor återvänt till platsen med flera hundra års mellanrum.
– Det kan ha varit att man återkommit till den här graven och besökt sina förfäder och haft vissa ritualer för sig, säger arkeologen Frida Palmbo.
Tyder det på någon slags kultur?
– Ja, självklart.
Bara hittats i Norrbotten
Det handlar om en så kallad rödockragrav, något som i Sverige bara hittats i Norrbotten. Av de tjugofem kända gravar av den här typen är bara två stycken undersökta sedan tidigare.
– Alla undersökningar är spännande men det här är något speciellt, säger arkeologen Anna Rimpi.
Förstörda gravar
Förra året utanför Överkalix hittades ett helt gravfält av rödockragravar från stenåldern, men de var delvis förstörda av skogsmaskiner.
När det gäller graven i Ligga handlar det om en kamp mot klockan eftersom strandlinjen flyttar sig allt närmare graven på grund av erosion efter vattenkraftsutbyggnaden.
MER OM RÖDOCKRAGRAVAR
• Användningen av rödockra i stenålderns gravar är ett gammalt bruk som förekom redan under den tidigaste stenåldern i Syd- och Mellaneuropa.
• Ockran består av järnhaltig lera, vars röda färg förstärkts genom upphettning, och den finns i naturen, t.ex. kring källor. Den har även använts för andra ändamål, exempelvis för hällmålningar.
• Ockran hade en symbolisk innebörd och kan ha symboliserat blodets och livets färg. Genom att strö ockra över den döde har man kanske velat återskänka denne livets färg och därigenom trygga det fortsatta livet i graven.
• Föremålsbeståndet man finner i gravarna är rikt och omväxlande och omfattar såväl smycken som bruksföremål: hängsmycken av bärnsten, skifferhängen, skifferringar, pilspetsar och skrapor av flinta med mera. Lerkärl är dock sällsynta.