Det svenska musikundret fyllde nyss femtio år och går fortsatt som tåget. Enligt nya siffror från upphovsrättsorganisationen Stim var 2023 ett rekordår för svensk musikexport. Utlandsintäkterna ökade nämligen med 8 procent jämfört med föregående år, och de totala intäkterna ökade med 400 miljoner kronor jämfört med året innan.
– 3,1 miljard lyckades vi hitta och samla in 2023, och är rekord i Stims 100-åriga historia, säger Stims vd Casper Bjørner till SVT Kulturnyheterna.
Faktum är att Sverige har näst flest låtskrivare per capita – endast Island klår Sverige i den grenen. Samtidigt som Sverige är ett av tre länder i hela världen som om nettoexporterar musik – bäst på det är USA, på andra plats kommer Sverige och tredje England.
– Vi är tre länder i världen som drar in mer pengar än vad vi skickar iväg. Och det gör vi med 150 sällskap runtom i världen, det är ett vittne på att det svenska musikundret mår väldigt bra, säger Casper Bjørner.
Bättre villkor
Nya avtal med streamingtjänster och sociala medier är en stor orsak till intäktsökningen. Under de senaste åren har Stim förhandlat om avtalen med Spotify, Snapchat, Tiktok, Disney+ och HBO. Samtidigt som intäkter från radio och tv ökat med åtta procent 2023, likaså har intäkter från restauranger, butiker och hotell ökat med 13 procent.
– Under pandemin hade besöksnäringen det tufft, så då var det många restauranger, hotell, klubbar, butik och så vidare som föll bort, säger Casper Bjørner.
Även livemusikens intäkter ökade under 2023 med 13 procent, trots att året innan bjöd på en rejäl ökning inom detta området i samband med att restriktionerna efter pandemin lyftes.