Speaking Memories – Förintelsens sista vittnen berättar om de med personliga minnen och erfarenheter från Förintelsen. Foto: Erik Lernestål/Statens historiska museer

”Viktigt att ge stafettpinnen till nästa generation”

Uppdaterad
Publicerad

Statsministern utlovade i sin regeringsförklaring ett Förintelsemuseum. Men arbetet med att samla de överlevandes berättelser pågår alltjämt. Vid utställningen Speaking Memories – Förintelsens sista vittnen på Historiska museet i Stockholm kan besökare genom förinspelade intervjuer samtala med Förintelsens överlevare.

Speaking Memories – Förintelsens sista vittnen är en del av ett längre samarbete mellan Historiska museet och föreningen Judisk kultur i Sverige. Utställningen bygger i första hand på porträtt, tagna av fotograf Karl Gabor, på svenskar som överlevt Förintelsen och som berättar om det de har varit med om.

Men besökare kan även samtala med två av de överlevandes porträtt genom förinspelade videointervjuer i en interaktiv AI-installation.

– Vi vill inte ha en konstutställning. Vi ville ge porträtten en röst, säger Lizzie Oved Scheja som är initiativtagare till utställningen och grundare av Judisk kultur i Sverige.

Visar föremål

Utställningen ger också tillgång till USC Shoah Foundations gedigna videoarkiv med 55 000 vittnesmål från Förintelsen och andra folkmord, skapat av Schindlers List-regissören Steven Spielberg.

För första gången i Sverige visas nu även autentiska föremål från koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau.

Lizzie Oved Scheja understryker vikten av att bevara minnet av Förintelsen och välkomnar därför regeringens planer på ett Förintelsemuseum.

Viktigt att bevara minnet

– När överlevande inte finns kvar längre blir det lättare för revisionister och förintelseförnekare att träda fram och prata ännu högre än vad de gör nu, säger Lizzie Oved Scheja och fortsätter:

– Det är viktigt att bevara minnet och att ge stafettpinnen till nästa generation. Det är vårt ansvar nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.