Operan flyttar in i gasklockan i Norra Djurgårdsstaden Foto: DAVID MAGNUSSON / SVD / TT

Hit flyttar Kungliga Operan 2027

Uppdaterad
Publicerad

Gasklockan i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm blir tillfällig hemmascen när Kungliga Operan stänger för renovering.

Operan flyttar in i Gasometer, som scenen kallas, den 1 februari 2027.

”Regeringen har varit tydliga med att Kungliga Operans uppdrag som nationalscen ligger fast under hela den tid som Operahuset byggs om. Därför har det varit avgörande för oss att hitta en scen där vi kan fortsätta verka med konstnärlig höjd och där vi även fortsatt kan utveckla scenkonsten”, säger Operans vd Fredrik Lindgren i ett pressmeddelande.

Den tillfälliga scenen, som ägs av Stockholms stad, har plats för 1 600 personer i publiken, och genom flytten kommer Operan att öka kapaciteten i salongen med närmare 30 procent jämfört med i dag.

Operan kommer även att behöva ytterligare lokaler för administration, repetition och övrig verksamhet, men vilka de blir är ännu inte känt.

Kungliga Operan i Stockholm stänger för renovering den 1 juli 2026 och håller stängt i fem år. Renoveringen beräknas kosta 3,1 miljarder kronor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder på gasverket från 1928. Foto: Svensk Filmindustri 1928

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.