Debatten om Kungliga Operan i Stockholms behov av renovering sträcker sig flera år tillbaka och har legat på fem kulturministrars bord. Kulturnyheterna har tidigare rapporterat stenar lossnat från fasaden.
I mars 2022 beslutade regeringen om akuta medel för att förhindra stenras och vattenläckor på Kungliga Operan i Stockholm. Totalt handlade det om 133 miljoner kronor till en första etapp av renoveringen, som erhölls i februari i år. Men det var enligt Fastighetsverket lång ifrån tillräckligt.
Fastighetsverket har begärt 90 miljoner kronor för att se över förutsättningarna för renoveringen.
Förhandlar datum
Fastighetsverkets generaldirektör Ingrid Eiken säger till Svenska Dagbladet att driften i huset läggs ner 2026 och att viss del av Operans verksamhet kan komma att flytta till närliggande Musikaliska.
– Nu är det ju lite bråttom. Vi räknar med stängning under 2026 och gör allt för att hålla huset i drift fram till dess. Vi förhandlar fram ett datum tillsammans med våra hyresgäster, Operan och Operakällaren. Och bägge är lika viktiga – Operakällaren var ju faktiskt på plats redan innan Operan öppnade, säger hon till tidningen.
Kulturnyheterna tog en titt på Operans förfall i oktober 2022.
Fakta: Operans renovering
Oktober 2013: Fredrik Reinfeldts regering med kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) utlovar 2 miljarder kronor till att bygga om Kungliga Operan. Statens fastighetsverk (SFV) får i uppdrag att ta fram en plan tillsammans med Operan. I stället för ett nytt operahus vill regeringen bygga nytt i det gamla, vilket dåvarande operachefen Birgitta Svendén välkomnar.
December 2016: Regeringen och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) ger grönt ljus till 188 miljoner kronor för att projektera en renovering och ombyggnation av Kungliga Operan.
November 2019: Statens fastighetsverk,SFV, lägger fram en plan för en ”Ny opera i operan” (Noio) – med sex nya arbetssalar, en ny scen för barn och unga och en ny entré mot Kungsträdgården som ska öka tillgängligheten. Lokalerna blir större och arbetsmiljön bättre. Tidigast möjliga byggstart för förslaget är 2023. I dagens penningvärde skulle kostnaden bli cirka 4,5 miljarder kronor.
Januari 2020: Noio pausas av SFV i väntan på besked.
November 2020: SFV får i uppdrag av Stefan Löfvens regering att redovisa ett mindre kostsamt renoveringsalternativ, det så kallade “Nollalternativet” som inte innebär någon utbyggnad. I dagens penningvärde beräknas kostnaden till 1,8 miljarder kronor.
Juni 2022: SFV gör en hemställan till regeringen om att pröva det så kallade nollalternativet för att man ska kunna upprätthålla ansvaret för fastigheten.
Oktober 2022: Operans vd Fredrik Lindgren går ut med ett nödrop om att operahuset i Stockholm befinner sig i ”akut läge”.
April 2023: Efter uppdrag från regeringen begär SFV 90 miljoner kronor för att kunna genomföra en förstudie inför en kommande renovering.
Text: TT