Kungliga Operans vd Fredrik Lindgren såg ingen annan lösning än att ställa in konserten på rotundan, som ligger rakt ovanför nattklubben Operakällaren. Foto: TT

Operan ställer in konsert – nattklubb stör ut musiken

Uppdaterad
Publicerad

Kungliga Operan tvingas ställa in fredagens föreställning av ”Short stories” på operahusets rotunda, på grund av ljudläckage från den närliggande nattklubben Café Opera.

– Det här blottlägger operahusets brister, säger Fredrik Lindgren, vd på Kungliga Operan i Stockholm.

Det var under förra veckans genrep av Operans föreställning ”Short stories” på operans andra scen Rotundan – ovanpå Café Opera – som det blev tydligt att ljudet från nattklubben läckte in för mycket.

Efter samtal med Operakällaren, som delar Rotundan med Operan, och försök att dämpa ljudet fann Operan ingen annan lösning än att ställa in fredagens föreställning.

– Det störde så pass mycket och vi inser nu att det inte kommer gå att genomföra föreställningen på ett bra sätt vare sig för artister, musiker eller publiken och därför har vi ställt in den, säger Lindgren till TT.

Nu ska ”Short stories” resterande två föreställningar spelas på söndag och tisdag. Lindgren hoppas inte att andra föreställningar ska behöva drabbas.

Ohållbar situation

Operan har inte tidigare stött på det här problemet, då de vanligtvis inte ger förställningar på Rotundan på fredagskvällar. Men det här är ytterligare ett bevis på operahusets dåliga skick, menar Operan.

– Det visar den ohållbara situationen att Sveriges nationalscen för opera och balett inte har en värdig andra scen. Det behöver vi ta med i de framtida diskussionerna kring operahuset, säger Lindgren.

Renoveringsbehov

Frågan om renovering av Operan har dragits i långbänk sedan Fredrik Reinfeldts regering, med kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M), 2013 utlovade två miljarder till att bygga om huset. Sedan dess har frågan hamnat på en rad kulturministrars bord.

I mitten av mars i år ratade regeringen de två dåvarande renoveringsförslagen som fanns, och begärde in ett nytt, tredje, alternativ. I våras begärde Statens fastighetsverk 90 miljoner kronor för att få göra en förstudie inför renoveringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.