SFV: Operan kan tvingas stänga i förtid – akut renoveringsbehov

Uppdaterad
Publicerad

Under gårdagen lade Statens fastighetsverk fram en hemställan till regeringen för en förstudie om hur Operan ska renoveras för 90 miljoner kronor – men operan förstår ännu inte hur deras behov ska kunna bli verklighet.

I upprustningen ser även Kungliga operans vd Fredrik Lindgren ett behov för utbyggnad, något som i nuläget inte ser ut att bli av.

– Vi tycker att det är bra att vi nu snabbt kommer vidare med att planera en renovering av operan. Det är ju ett akut läge. Samtidigt är jag lite orolig över att man har satt en begränsning från regeringens sida om att man får inte bygga ut lokalen mer än litegrann, säger han.

Statens fastighetsverk framhåller även att Operan har ett så pass akut renoveringsbehov att den kan tvingas stänga i förtid, innan 2026 som preliminärt är planerat för renovering, på grund av arbetsmiljön.

– Jag vill inte ens tänka tanken, säger Lindgren.

Se mer om turerna kring operan och hör Lindgren i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.