Konstnären Saga Berlin. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Högsta domstolen tar inte upp Saga Berlins fall

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Saga Berlin sprejmålade botten av en utomhusbassäng som en del av ett konstverk 2016. Hon dömdes av Stockholms tingsrätt för grov skadegörelse. Fallet gick vidare till hovrätten, men där tar det stopp. Riksåklagaren anser att det inte finns någon anledning att ändra domen, rapporterar Stockholm Direkt.

Saga Berlins konstverk Uppfinn något eller dö gick bland annat ut på att sprejmåla botten av utomhusbassäng i Stockholm. Berlin hade planer på att själv sanera bassängen när det var färdigt, men det hjälptes inte. Förra hösten dömdes hon till villkorlig dom och dagsböter för grov skadegörelse och ska dessutom betala ett skadestånd till Stockholms stad på 280 860 kronor.

Domen överklagades och hamnade i hovrätten, som fastställde tingsrättens dom. Berlin överklagade till Högsta domstolen, HD, som inte kommer att pröva fallet, skriver lokaltidningen Stockholm Direkt. Riksåklagaren skriver i ett yttrande till HD att det inte finns någon anledning att ändra hovrättens dom.

ÅTALET MOT SAGA BERLIN

September 2016:

  • Hägerstensbadets tomma utomhusbassäng klottrades ner och grannar upprördes, särskilt sedan staden strax därefter gick ut med att saneringen skulle kosta 650 000 kronor.

Oktober 2016:

  • Tidningen Liljeholmen/Älvsjö är först med att rapportera att det är fotografen och konstnären Saga Berlin som står bakom verket/skadegörelsen. Med Uppfinn något eller dö ville Berlin omdefiniera perspektivet på klotter. I en mejlkonversation med fastighetskontoret skriver Saga Berlin att hon är ångerfull och känner ett ansvar att återställa platsen.

April 2017:

  • Saga Berlin skadades svårt under terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm då Rakhmat Akilov kör in en lastbil i Åhléns. För magasinet Sex uppger Saga Berlin senare att lastbilen krossade hennes ben och att hon fick flera hjärnskador.

Juni 2018:

  • Akilov dömdes och Saga Berlin tillhörde dem som bedömdes ha varit utsatta för mordförsök och får 150 000 kronor i skadestånd – 70 000 av Brottsoffermyndigheten och 80 000 av sitt försäkringsbolag. Skadeståndsbeloppet som Stockholms stad krävde för skadegörelsen av bassängen var över 300 000 kronor.

Oktober 2018:

  • Rättegången startade och Saga Berlin förnekar brott, men erkänner handlingen – att hon sprejmålat bassängen. Berlin sa att det ingick i verket att återställa bassängen och att hon tagit in en offert på sanering, men att polisen avbröt arbetet, skrev lokalsajten Bättre stadsdel.
  • En grupp startades på Facebook för att samla in pengar för att betala Saga Berlins skadestånd. Gruppen uppger samma dag som tingsrättens dom kom att de samlat in 200 000 kronor.
  • Berlin döms. Påföljden blev villkorlig dom och 70 dagsböter á 50 kronor. Skadeståndskravet är 280 860 kronor, något lägre än åklagaren yrkat.

Maj 2019:

  • Hovrätten fastställde tingsrättens dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.