Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Reglering av AI är en av Hollywoodstrejkens stora frågor. Nu visar ett AI-genererat tv-avsnitt av humorserien ”South Park” hur avancerad AI-tekniken redan blivit. Hör mer i klippet. Foto: AP Photo/Chris Pizzello/SVT

Hollywoodskådespelarnas rädsla för AI – så ser den ut

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelare och manusförfattare strejkar just nu i Hollywood för höjda minimilöner, men även för skärpt reglering av artificiell intelligens. Ett nysläppt tv-avsnitt skapat av AI bekräftar skådespelarnas oro, skriver Forbes.

För att illustrera hur långt AI-tekniken har kommit i sin utveckling, släppte en amerikansk studio nyligen ett fullständigt AI-genererat tv-avsnitt av humorserien “South Park”. 

AI-verktyget bakom tv-avsnittet heter ”Showrunner” och kan generera tjugo minuter långa tv-avsnitt utifrån redan existerande serier, där röster, bilder och klippning gjorts via datorgenerering. Likheten med originalet är slående.

Strejk i Hollywood 2023

”Ett verkligt hot”

Det “South Park”- inspirerade avsnittet har fått namnet ”Westland Chronicles” och handlar om den pågående strejken i Hollywood och följer kampen mellan strejkande fackmedlemmar och den påhittade filmstudion Bizney som använt sig av AI med katastrofala följder.  

Enligt studions vd, Ed Saatchi, gjordes avsnittet för att illustrera hur avancerad AI-tekniken redan är.  

“Det är både spännande och extremt oroande, därför ville vi dela vårt resultat för att visa för både artister och producenter i Hollywood att det här är ett verkligt hot.” sa han i en intervju för Forbes.

I dagsläget är ”Showrunner” endast tillgängligt för journalister och forskare och studion bakom har inga planer på att göra det tillgängligt för allmänheten.

Stor oro i Hollywood

Både manusförfattarfacket WGA och skådespelarfackets SAG-AFTRA har uttryckt oro inför vilken betydelse artificiell intelligens kan få för den framtida filmbranschen. Vid utlysningen av skådespelarstrejken sa Fran Drescher, fackets ordförande, att “Om vi inte står upp nu, kommer vi alla vara i fara, vi kommer riskeras att ersättas av maskiner”.

Enligt skådespelarfacket handlar oron i första hand om hur filmbolagen i framtiden kommer att scanna av skådespelare för att sedan använda deras datorgenererade avbilder för all framtid – utan ersättning.

– Man kan ta mitt ansikte, min kropp och min röst och låta mig säga eller göra saker jag inte kan styra över. Det är fel, sa skådespelaren Susan Sarandon till BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strejk i Hollywood 2023

Mer i ämnet