”Många i porrindustrin visste inte ens att han fanns”.

Svensk Financial Times-reporter granskar porrens ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Svenska journalisten Patricia Nilsson är reporter på Financial Times och har under flera års tid granskat porrindustrins ekonomi – en underbevakad bransch som förändrats i grunden på kort tid.

Företaget Mindgeek äger stora porrsajter som Pornhub och Youporn, men har gått under ekonomipresssens radar, enligt reportern Patricia Nilsson på Financial Times.

– Jag upptäckte för två år sedan att det här företaget hade en hemlig ägare och när jag säger hemlig menar jag att många i porrindustrin inte ens visste att han fanns, säger hon.

Sajterna vände upp och ner på maktstrukturen

Sedan 60-talet har porrfilmsaktörer och konsumenter legat i teknisk framkant. När videokassetten lanserades i slutet av 70-talet var majoriteten av sålda kassetter porrfilmer och enligt en studie från 90-talet bestod majoriteten av alla bilder på det unga internet av porr, skriver BBC.

Men när porrströmningssajter körde över dvd-marknaden hamnade porrproducenterna i bakvattnet. Sajterna piratkopierade hejvilt från dvd-skivorna och aktörerna lyckades inte slå tillbaka mot piratkopieringen på samma sätt som Hollywood. Sedan dess har porrens ekonomi förändrats i grunden.

”Wow, en porrkung”

Techkillar och investmentbankirer blev de nya branschvinnarna och när Patricia Nilsson upptäckte att en tidigare medarbetare på investmentbanken Goldman Sachs ägde Mindgeek trodde hon att hon kanske hittat samtidens porrens störste maktspelare.

– Jag tänkte wow, här finns en porrkung som verkar kontrollera hela industrin, men när vi började följa pengarna gick spåret runt honom, säger hon.

Ser till att de håller sig på mattan

Det var inte riktigt så enkelt att en hemlig bankir kontrollerade hela branschen. Däremot fanns mera konventionella maktspelare i porrbranschen – något som visade sig vintern 2020 när dessa maktspelare klippte banden med Pornhub efter ett avslöjande om att sajten visar porrfilmer med minderåriga.

– Om man vill förstå vem som verkligen har makten över de här bolagen är det Visa och Mastercard som ser till att porrföretag håller sig till regler som de tycker är acceptabla, säger Patricia Nilsson

Podden ”Hot money” sänds i åtta avsnitt och ges ut av Financial times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.