I årets program skriver Bokmässan att bland annat metoo är en tydlig trend i svensk bokutgivning 2019. Mässan har också ett tydligt metoo-fokus, med flera seminariepunkter på temat.
Tre av årets mest uppmärksammade metoo-böcker har Katarina Frostenson, Horace Engdahl och Fredrik Virtanen skrivit. Men ingen av författarna, som alla kritiserat delar av metoo-rörelsen, ingår i Bokmässans ordinarie seminarieprogram.
Horace Engdahl menar att Bokmässans agerande är räddhågset.
– Det är tydligt att Mässans ledning har låtit sig fångas av en trend, att man vill ha en kör av instämmanden och inte vill kännas vid den otäcka avigsidan hos fenomenet #metoo. I det avseendet liknar man aktivisterna i medierna, som inte heller de lyssnar på skeptiska röster. Det finns en rädsla för att ”hamna fel”, skriver Horace Engdahl i ett mejl till Kulturnyheterna.
Dubbla budskap från Bokmässan
I maj 2019 sa programansvarige Oskar Ekström till Dagens Nyheter att de tre metookritikerna inte bjudits in.
– Just dessa namn har inte varit aktuella i vår dialog med förlagen, sa Oskar Ekström till tidningen.
Men till Kulturnyheterna säger mässansvariga Frida Edman nu att Virtanen har fått en inbjudan tidigare i år. Virtanen själv hävdar dock att hans förlag letat noga men inte funnit någon sådan.
– Jag har inte fått någon inbjudan till Bokmässan. Nu visar det sig att Bokmässan i februari skickat ett mejl till mitt förlag, som försvunnit i cyberspace. Jag är förstås mycket tacksam och stolt för att jag blev inbjuden. Men i likhet med de svenska förlagen som egentligen velat ge ut ”Utan nåd” kanske mässan borde visat sitt intresse aningen tydligare, till exempel med ett enda påminnelsemejl eller kanske ett telefonsamtal.
Avfärdar kritiken: Vi är stolta
Bokmässans ledning avfärdar kritiken. Mässansvariga Frida Edman säger att Bokmässan varje år får in omkring tusen förfrågningar och inte kan inkludera alla i sitt program.
Flera av era seminariepunkter kretsar kring metoo, varför vill ni inte ha med de kritiska rösterna?
-Jag tror att i de samtal som äger rum i seminarieprogrammet kommer också kritik att framkomma, och man kommer att problematisera och vitalisera samtalet kring jämställhet.
Hur ser du på kritiken från bland annat Horace Engdahl?
-Vi är väldigt stolta över vårt seminarieprogram och till syvende och sist är det bokmässans seminarieredaktion som bestämmer vad det ska innehålla.
Trots att de inte deltar i det ordinarie programmet, tänker Horace Engdahl och Fredrik Virtanen närvara på Bokmässan via inbjudan från andra företag.
Virtanen intervjuas i Expressens och Aftonbladets montrar under lördagen. Horace Engdahl samtalar bland annat om sin bok “De obekymrade” på lördag vid Bonniers monter. Katarina Frostenson närvarar inte själv, men på fredagen ska kulturjournalisterna Åsa Linderborg och Madelaine Levy debattera hennes bok “K” vid Svenska Dagbladets monter.