Foto: TT

Detta ska du inte missa på årets bokmässa

Uppdaterad
Publicerad

Djurfilosofi, kärlekssociologi och den feministiska vågen i Sydkorea. På torsdagen öppnar årets bokmässa och Kulturnyheternas redaktör Rebecca Lundberg listar några höjdpunkter från Göteborg.

Sydkorea

För två år sedan avgick Sydkoreas kulturminister, tillsammans med presidenten, efter en skandal där de svartlistat nästan 10 000 regimkritiska kulturarbetare. Sedan dess har regeringen bytts ut och av Bokmässan, som har landet som både tema och samarbetspartner i år, beskrivs kulturlivet i landet nu som mycket rikt. Hedersgäst är en av de tidigare svartlistade författarna Han Kang, som vann internationella Man Booker-priset för sin systemkritiska roman Vegetarianen. Den handlar om en kvinna som alienerar sig totalt från samhället då hon slutar äta kött. Boken är en del av en feministisk våg i den sydkoreanska litteraturen. På seminariet ”Sydkoreansk feminism och dess framtid”, som anordnas tillsammans med tidskriften 10tal, utlovas en introduktion till samtida sydkoreanska författare, som skriver böcker i den ständiga skuggan av kärnvapenhotet från Nordkorea.

Den sydkoreanska författaren Han Kang. Foto: Jessica Gow/TT

Eva Illouz

Den israeliska stjärnsociologen menar att det är samhällets fel att vi får våra hjärtan krossade.  Genom att skylla olycklig kärlek på bland annat senkapitalismen har hon fått stort genomslag bland svenska poddare och Liv Strömqvists senaste bok, Den rödaste rosen slår ut, bygger till stor del på Illouz teorier. På mässan ska Eva Illouz prata om hjärta, smärta och varufieringen av vår tillvaro med Johanna Frändén. Missa inte.

Tre gånger Ibsen samt krim

Klas Östergren, Vigdis Hjort och Merete Prydz Helle har i tre nya romaner utgått från Henrik Ibsens gestalter, och det Ibsen lämnade dolt exponerar de. Samtalet i Göteborg på lördagen är ett av två som de genomför publikt i Sverige under hösten. Småborgerlig ångest, psykoanalys och undertryckt sexualitet utlovas. Seminariet har rubriken ”Det finns annat i livet än nordisk krim”. Lite mossigt kan man tycka, att ställa kriminalromanen i tydlig kontrast till vital prosa, då det även finns gott om intressanta punkter på bokmässan som handlar om så kallad genrelitteratur. En om hur deckarintriger påverkas av DNA-teknik, en annan om huruvida svartsyntheten i nordic noir banat väg för politisk populism.

Lyssna på djuren

I höst sätter Riksteatern upp en dansföreställning där växter talar. Maja Lunde satte insekter i fokus i Binas historia, och det pågår en märklig fiskvurm efter Patrik Svenssons bok Ålevangeliet. En miljon arter hotas av utrotning och det mänskliga perspektivet är passé. På Bokmässan ser jag fram emot att lyssna på den nederländska filosofen Eva Meijer, som i sin bok Djurens språk bland annat berättar på vilket sätt vi har missförstått våra husdjur. Det ska också bli intressant att se hur författarna på mässan hanterar Greta Thunbergs krav på klimatstrejk på fredag.

Rachel Kushner

1972 hade USA 300 000 fångar. I dag är antalet amerikanska interner 2,2 miljoner. En av förklaringarna är privatiseringen av fängelserna: de intagna används i industriarbete och affärsmodellen är lönsam. Rachel Kushners The mars room handlar om en kvinna som mördar sin stalker. I romanen tar hon upp de sociala orättvisor som präglar fängelsesystemet i USA. Boken har sedan förbjudits i kaliforniska fängelser. På bokmässan pratar hon med Kulturnyheternas kritiker Ingrid Elam om ”vilket värde det liv har som har pantsatts för att betala tillbaka en skuld till staten”.

Metoo

Ett annat av årets teman är jämställdhet och flera av mässans seminariepunkter handlar om #metoo. Bland annat ska det hållas ett stormöte och en självreflekterande workshop om manlighet. De svenska författare som under året skrivit metookritiska böcker (Fredrik Virtanen, Katarina Frostenson och Horace Engdahl) finns dock inte med i bokmässans officiella seminarieprogram. Sannolikt kommer inte så många på mässgolvet sakna närvaron av förintelseförnekarna i Nya tider, men listan över metootalare hade blivit roligare med fler rabulister. Till de mer intressanta gästerna hör Shiori Ito, frontfigur för den japanska metoo-rörelsen, som tvingades lämna landet efter att hon pekat ut chefen för en av Japans största tv-kanaler som våldtäktsman, och som nu släpper sin självbiografi.

Svenska Akademiens monter

I Svenska Akademins monter kan man i år höra samtal om jämställdhetens olika uttryck – i ordböcker och litteratur. Osedvanligt världstillvänt, för att komma från de aderton, som ägnade en stor del av sin årsberättelse åt att berömma sig för den kartläggning man gjort av det medeltida versmåttet knittel. Horace Engdahl är också inbjuden till samtal med ständige sekreteraren om Drottning Kristinas maximer. När Sara Danius valde att avgå från Svenska akademien kommenterade akademien beslutet genom att citera just en av hennes maximer. Samtalen i monter B01:01 rekommenderas alltså för den kremlologiskt lagda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.