Kulturbudgeten för 2021 är klar. Foto: Kulturbudgeten för 2021 är klar.

Kulturbudgeten klar: läspaket och stimulansmiljard efter corona

Uppdaterad
Publicerad

Läslyft för barn och unga, stärkt regional kultur och ytterligare coronakrisstöd står i fokus när regeringen presenterar den nya kulturbudgeten.

I morse lämnade regeringen, i samarbete med januaripartierna C och L, in budgetpropositionen för 2021 till riksdagen.

Många av satsningarna i kulturbudgeten var redan kända sedan tidigare i september. Bland annat avsätter regeringen en ”stimulansmiljard” till Sveriges kulturliv, för att hjälpa kultursektorn att återhämta sig till följd av coronapandemin. Pengarna kommer att fördelas via Kulturrådet.

– Vi får återkomma med detaljerna för hur fördelningen kommer att se ut, har Amanda Lind till tidigare sagt till Kulturnyheterna.

Vidare får den regionala kulturen en förstärkning på 300 miljoner kronor under 2021, och därefter 150 miljoner kronor per år. Det är regionerna själva som förfogar över pengarna och väljer vilka kulturområden de vill satsa på, i enlighet med kultursamverkansmodellen.

Läslyft och kulturskaparstöd

Kulturbudgeten innehåller också en permanent satsning på kulturskapares villkor. Från och med nästa år ska 80 miljoner kronor per år gå till bland annat stipendier och kulturbranschens föreningar och organsiationer.

Regeringen har även valt att satsa på ett läspaket, där totalt 200 miljoner kronor årligen riktas till barn och unga för att öka deras läsning.

Stödet till kulturskolan fördubblas till 200 miljoner under de tre kommande åren, och bibliotekens verksamhet stärks med 150 miljoner kronor under 2021.

Uteblivna produktionsrabatter

Filmbranschens länge efterfrågade skatterabatter på filmproduktioner i Sverige syns inte till i den nya budgeten. Amanda Lind (MP) har tidigare öppnat upp för frågan i olika diskussioner, men ännu har inga rabatter införts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.