Hot och kränkningar mot journalister vanligare

Uppdaterad
Publicerad

Hot, hat och kränkningar mot journalister blir allt vanligare. Det vittnar både ansvariga utgivare, Tidningsutgivarna och Svenska Journalistförbundet om. Journalistförbundet sammanställer just nu en enkätundersökning som visar att både journalister och journalistiken påverkas av hoten.

En kulturjournalist på Expressen blev nyligen hotad av högerextremister när hon skrev kritiskt om hur media rapporterade om den romska flickan Maria.

I september klev två män in på Tidningen Östgöta Correspondentens redaktion och krävde att en webbartikel om ett narkotikabrott skulle tas bort från hemsidan. Och hoten mot journalister verkar bli vanligare.

Över 30 procent hotade

I en enkätundersökning, som Journalistförbundet nyligen gjorde svarade 38 procent av journalisterna som besvarade enkäten att de blivit utsatta för påtryckningar och trakasserier de senaste fem åren och att detta påverkat deras journalistik.

Det är svårt att göra några långtgående slutsatser av journalistförbundets undersökning, eftersom svarsfrekvensen var låg. Endast 15 procent av medlemmarna svarade på enkäten, men många redaktioner bekräftar att hoten ökar.

– Under de två år jag varit Eko-chef på Sveriges Radio upplever jag att hoten är på ungefär samma nivå, säger Anne Lagercrantz. Men jag var på TV4-Nyheterna innan och har varit ansvarig utgivare sedan 2005 och generellt har hoten ökat kraftigt sedan dess.

Lättare att ta kontakt

Hon tror att det bland annat beror på lättheten att höra av sig.

– Vi försöker skilja på hat och hot, men ibland är gränsen hårfin. Hotskalan är från dödshot till mer vaga antydningar om att ”passa dig för att sända fler jobb i det här ämnet, för annars”, säger Anne Lagercrantz.

Vilka ämnen är det som generar hot och hat?

– Frågor om invandring och frågor som rör vargen är det som triggar mest.

Hur påverkar det här journalistiken?

– Jag skulle önska att det inte påverkar alls, men det gör det. Ibland orkar en reporter helt enkelt inte fortsätta bevaka ett ämne. Mitt och säkerhetsavdelningens ansvar är att hjälpa stötta, och att hitta andra lösningar så att vi kan fortsätta bevaka. Ibland handlar det om att slussa alla personer som hör av sig direkt till mig som utgivare, säger Anne Lagercrantz.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.