Hultsfreds-bokade Garbage har receptet

Uppdaterad
Publicerad

Efter sju års uppehåll är bandet Garbage åter skivaktuellt, och den här helgen spelar de på Hultsfredsfestivalen.

Bandet har återvänt till framgångsreceptet som skapades i mitten av 90-talet – av dem själva. Sångerskan Shirley Manson berättar vad bandet har spelat för roll för andra rockband:

– När vi kom var det ingen som blandade rockmusik med hiphop-beats och elektronika. Ingen. Men nu gör alla det. På nästan varenda skiva finns det konstiga blandningar. Och vi var ett av de första banden som gjord det. Det är en ganska otrolig sak att göra.

Hultsfredsfestivalen 2012

– Vi är stolta över det, men det förstod vi först när vi slutade turnera och fick tid att gå igenom vad som hade hänt.

Vill vara en förebild

Sitt musikaliska avtryck har Shirley Manson alltså redan gjort. Nu vill hon bli en kvinnlig förebild, som ger ett alterativ till den sexiga popstjärnan:

– Jag vill att yngre kvinnor att förstå att det inte bara handlar om att ta på sig sexiga kläder och att dansa och sjunga som om man är med i en Broadway-musikal. Jag vill att andra kvinnor ska se alternativen. Man måste inte sjunga i bh och trosor (...).

Tv-reporter är Jens von Reis.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hultsfredsfestivalen 2012

Mer i ämnet