Gypsy Rose Blanchard

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En ny dokumentär om Gypsy Rose Blanchard har satt strålkastarljuset på Münchhausen by proxy. Hör två svenska experter förklara vad det är och varför det är tacksamt med uppmärksammade fall. Foto: HBO Max/Pressbild

Så fungerar Münchhausen by proxy

Uppdaterad
Publicerad

Den 5 januari släpper det amerikanska tv-bolaget Liftetime en tredelad serie om Gypsy Rose Blanchards tid i fängelset efter mordet på sin mamma. Det uppmärksammade fallet har dragit uppmärksamhet till Münchhausen by proxy – men vad är det?

Münchhausen by proxy är, kort sammanfattat, en form av barnmisshandel där föräldern simulerar sjukdom hos sitt barn eller gör barnet sjukt. Björn Lundin, barnpsykiater, vill dock understryka att Münchhausen by proxy i sig inte bör betraktas som en psykiatrisk diagnos.

– Det är inte mer en diagnos än vad till exempel mord eller misshandel är – det sätter man inte heller en diagnos på. Även om man kan ana att det finns en problematik bakom när man gör sådant här.

Gypsy Rose Blanchard utsattes för Münchhausen by proxy av sin mamma, som hon tillsammans med sin före detta pojkvän mördade 2015.

Blanchard tvingades sitta i rullstol och mamman påstod att dottern hade bland annat leukemi, muskeldystrofi, astma och hjärnskador sedan födseln.

Har blivit dokumentär och drama

Det spektakulära fallet har blivit dokumentär (”Mommy dead and dearest”), dramaserie (”The act”) och i samband med att Blanchard nyligen frigivits blir hennes liv bakom galler en sex timmar långt dokumentär som har amerikansk premiär på fredagen.

Om eller när ”The prison confessions of Gypsy Rose Blanchard” kommer till Sverige är i skrivande stund osäkert.

I klippet berättar två svenska experter, barnpsykologerna Kati Falk och Björn Lundin vad man bör veta om Münchhausen by proxy.

MBP är även en favorit bland manusförfattare – något som ledde till en kulturdebatt i Dagens Nyheter 2013. I faktarutan listar Kulturnyheterna filmer och tv-serier som använt sig av Münchhausen by proxy.

Tillägg: Flera experter anser att Münchhausen by proxy främst är en form av barnmisshandel, men den förekommer även som diagnos.

Münchhausen by proxy i film och tv (varning för spoilers)

”Sharp objects” (2018)

Huvudpersonen – en alkoholiserad journalist får reda på att hennes döda lillasyster förgiftats av deras mamma.

”Sjätte sinnet” (1999)

Cole ser döda människor. En av dem är Kyra, som visar sig ha mördats av sin egen mamma.

”Bron” (2011 – 2018)

I en dramatisk vändning visar sig Saga Noréns mamma ha Münchhausen by proxy.

”True detective” (2014)

Fallet Rust och Marty arbetar med involverar en kvinna som mördat sina egna barn och sägs ha Münchhausen by proxy.

”Phantom thread” (2017)

Den otroligt krävande Reynolds duperas till äktenskap av musan Alma som medvetet gör honom sjuk för att få ta hand om honom.

”Run” (2020)

MBP nämns inte uttryckligen, men handlar om en dotter som förgiftas av sin mamma för att uppvisa sjukdomssymtom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.