Humorn ett sätt att hantera Brexit

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna efter det dramatiska beslutet om ett brexit fortsätter. Oavsett om man är engelsman eller tillhör övriga världen har humorn blivit ett sätt att hantera det eventuella brittiska utträdet ur Europeiska unionen.

– Resultatet är sorgligt, jobbigt, besvärligt och inkluderar dokumenterade knasbollar – hur tar vi oss ur detta, hur överlever vi det här, förutom att gå till puben? Jo, vi skämtar ganska maniskt, säger kulturjournalisten Andres Lokko som bott i London i åtta år.

Efter att det i fredags blev klart att 51,9 procent av britterna vill lämna Europeiska unionen har nätet flödat av skämt och satir om det dramatiska beslutet. Kulturjournalisten Andres Lokko ser britternas humor som en försvarsmekanism och övriga EU:s och världens som ett sätt att vara skadeglad.

Brittisk EU-omröstning

– Britterna i synnerhet och själva England i sig har ju i en EU-kontext varit självgoda översittare.

John Cleese i centrum

Med sina kända karaktärer och profiler är den brittiska kulturen en tacksam källa för fyndig humor. Ett exempel som Andres Lokko lyfter fram är komikern Bill Mahers tweet där han gjorde en koppling till brittiska författaren Jane Austen genom att i en tweet skriva att resultatet av valet var ”48% förnuft och känsla, 52 procent stolthet och fördom”.

 – Ett annat väldigt bra exempel är ju hur The New Yorker lyckas göra ett omslag med John Cleese, en av de få förespråkarna från kulturvärlden för lämna-sidan, som gör sin silly walk rakt ner för ett stup.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet