• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Hundratals bibliotek har lagts ner sedan 1998

Publicerad

Totalt 435 bibliotek lagts ner i Sverige sedan 1998. I snitt har 8 400 böcker kastats, makulerats eller sålts – varje dag i två decennier. Det visar en granskning som tidningen VI har gjort.

De svenska biblioteken har drabbats hårt av nedskärningar de senaste decennierna.

Sedan 1998 har 435 folkbibliotek lagts ned i Sverige. I slutet av 2020 fanns det 1 080 folkbibliotek fördelade på Sveriges 290 kommuner. Det betyder att mer än var fjärde folkbibliotek har försvunnit de senaste dryga 20 åren, skriver VI.

Sammanställningen bygger på statistik från källor som Kungliga biblioteket, Kulturrådet och SCB.

Det är stor skillnad mellan hur mycket kommunerna satsar på sina folkbibliotek. Från Älvdalen som satsade 817 kronor per invånare 2020 till Mullsjö som betalar 281 kronor.

Flera kommuner har också minskat anslagen sedan 1998. Störst minskning återfinns i Strömsund som gått från 362 kronor per capita och år till 229 kronor.

Störst har biblioteksdöden varit i Stockholm. Där har 56 bibliotek – drygt 50 procent – lagts ned sedan 1998.

Störst procentuell minskning har skett i skånska Simrishamn. 1998 hade kommunen sju bibliotek. I dag finns bara huvudbiblioteket och en bokbuss kvar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.