I skuggan av Tjernobyl: Ryska Majak tros ha strålskadat flera generationer

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av juli 2019 konstaterade en studie det man tidigare misstänkt, men som förnekats av Ryssland: Det radioaktiva moln som svepte in över Europa 2017 kom från atomanläggningen Majak. Förhöjda halter av radioaktivitet uppmättes i 31 länder, även om den inte utgjorde direkt allmänfara i Europa.

Författaren Anna Fock har rest i området och skrivit boken Väderfenomen om anläggningen som tros ha förgiftat människorna omkring sig.

Tv-serien om Tjernobylkatastrofen blev en succé tidigare i år och skapade en turistboom till området som drabbats av kärnkraftsolyckan. Men samtidigt har en annan katastrof pågått i det tysta.

1957 skedde en kemisk explosion i den ryska atomkraftsanläggningen Majak som ledde till att ett stort antal människor exponerades för strålning från verket. Sovjetunionen berättade om olyckan först i slutet av 80-talet. I juli 2019 konstaterades att anläggningen var roten till ett radioaktivt moln som svept in över Europa två år tidigare.

Majak byggdes på 40-talet. Utsläppen därifrån har gjort generationer av människor sjuka, enligt författaren Anna Fock som skrivit boken Väderfenomen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.