”Vi har alla demoner inom oss”.

Författaren Siri Hustvedt: Pandemin har lett till jakt på syndabockar

Publicerad

Författare, översättare och journalister möttes i veckan i Uppsala, dit de rest från PEN:s 150 internationella centrum runt om i världen. Temat för kongressen är “Power of words – future challenges for freedom of expression” och har fokuserat på utmaningarna för yttrandefriheten. 

Siri Hustvedt, känd för romaner som ”Vad jag älskade” och ”Sommaren utan män” har tidigare under hösten uttalat sig å den världsomspännande skribentorganisationen PEN:s vägnar efter att hennes vän, författaren Salman Rushdie, knivhöggs på scen i USA. I veckan har hon alltså besökt Sverige för att tala om yttrandefrihetens tillstånd.

Hon menar att det är viktigt att förstå orsakerna till den ökade intolerans som råder i debattklimatet idag, inte minst på sociala medier. Hon tror att det delvis beror på att världens befolkning blivit skrämd i spåren av pandemin och att rädslan har lett till en jakt på syndabockar.  

– Vi har alla demoner inom oss bildligt talat, som obehag och fruktan. Att hitta syndabockar är ett sätt att driva ut demonerna och vräka över dem på andra. Det är oftast en grupp och inte riktat mot enskilda. “De” gjorde det. Det är “deras” fel. Så fungerar syndabocksmekanismen. 

Oro för Europa  

Siri Hustvedt känner en oro att flera europeiska länder ska gå i samma auktoritära riktning som tex Ungern, där det fria ordet trycks ner. I en rapport från svenska utrikesdepartmentet 2020 beskrivs situationen som oroande, då den ungerska regeringen utövar en omfattande kontroll över public service.

Även civila samhällsorganisationer som arbetar för jämställdhet och hbtq-personerns rättigheter har fått svårare att verka i landet.  

– De av oss som tycker att det är viktigt att hålla pluralismen vid liv måste göra allt som står i vår makt för att främja den. För annars kommer den att försvinna, säger Siri Hustvedt. 

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.