En person står framför en stor SpaceX-logotyp, med en hand utsträckt som om de ger en presentation eller signalerar något. I övre vänstra hörnet finns en röd nedräkning som visar siffrorna 3, 2, 1. Bakgrunden har en stjärnhimmel, vilket skapar en futuristisk atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elon Musk vill kolonisera Mars med sitt rymdbolag. Foto: TT

Idéerna som format Elon Musk

Uppdaterad
Publicerad

Varför har Elon Musk så många barn och varför är det så viktigt att kolonisera Mars? Här är idéerna som inspirerat och format världens rikaste man.

– Silicon valley är inte bara en plats där de mest värdefulla företagen finns utan platsen där samtidens profeter finns, och det är inte bara Elon Musk. Deras perspektiv, bakgrund och utbildning kommer prägla vår tid, säger Karim Jebari forskare vid Institutet för framtidsstudier.

Men vilka är då idéerna som format Elon Musk och hans kollegor i techbranschen?

Multiplanitär civilisation

Ett begrepp som Elon Musk förknippas är ”longtermism” – alltså den filosofiska idén att att vi måste prioritera mänsklighetens långsiktiga överlevnad, ibland på bekostnad av nuet. Det är bland annat den tanken som fått honom att satsa på koloniseringen av Mars med sitt företag Space X.

– Problemet som jag ser det, är att det inte är självklart att vi skulle minska den existentiella risken om vi koloniserar Mars, säger Karim Jebari.

Effektiv Altruism

Longtermismen är en gren av effektiv altruism, en rörelse som startade vid amerikanska prestigeuniversitet som Harvard och MIT, och går ut på att med hjälp av forskning och förnuft göra så mycket gott som möjligt. En av anhängarna i Sverige är artisten José González. Han menar att en av de svåra frågorna handlar just om hur man ska väga framtiden mot nuet.

– Där är Elon Musk inne på hur vi ska bli en multiplanetär art och hur vi kan kommunisera bättre med AI via chip inopererade i hjärnan, säger José González.

”Han vill få sina vänner att fortplanta sig”

En annan idé som Musk pratat mycket om kallas pronatalism, en ideologi som vill främja barnafödande. ”Befolkningskollaps på grund av låga födelsetal är en mycket större risk för civilisationen än global uppvärmning” har Elon Musk sagt. Pronatalismen har fått kritik för att vara elitistisk – att alla barn inte är lika mycket värda.

– Källor menar att han uppmuntrar sin vänner att skaffa minst tre barn. Och han själv föregår ju med gott exempel med sina tolv barn, säger Evelina Galli, techreporter på Sveriges radio.

Sci-fi och Cyberpunk

Science fiction inspirerar Musk, både i form av litteratur och dataspel, som spelet Cyperpunk 2077.

– Det är intressant, för om man kollar på cyberpunkförfattare, var det ju för dem en väldigt tydlig dystopi. De ville varna för hyperkapitalism, kommersialism, tilltagande ojämlikhet och avhumanisering. Men i Musks värld är det en utopi och coolt, säger Karim Jebari.

Mer om detta ser du i programmet Kulturnyheterna special: Musk-utopia på SVT play.

Jose Gonzales om effektiv altruism och Elon Musk

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Musikern José Gonzalez är anhängare av den filosofiska rörelsen effektiv altruism -som är väldigt stor i Silicon valley och bland techmiljardärer. Foto: SVT
Elon Musk har hjälpt till att ta Donald Trump tillbaka till Vita huset. Han kontrollerar internetuppkopplingen i Europas krig – och digitala algoritmer för miljontals användare. Men vad vill världens rikaste – och kanske mäktigaste – person, egentligen? Var kommer hans idéer ifrån? Och vilka ingår i den utopi som han vill bygga? Kulturnyheterna special om Elon Musk. – Kulturnyheterna special: Musk-Utopia

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Kulturnyheterna special: Musk-utopia. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.