• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Imane Khelif under OS 2024

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
OS-boxaren Imane Khelif hamnade mitt i kulturkriget: ”Bisarrt” tycker journalisten Isobel Hadley-Kamptz. Foto: Ariana Cubillos

Imane Khelif brottsanmäler Elon Musks medieplattform X

Uppdaterad
Publicerad

Algeriska boxaren har lämnat in en anmälan om ofredande till en domstol i Paris. Både JK Rowling och Elon Musk nämns i anmälan, sedan de i inlägg på X felaktigt påstått att OS-vinnaren i damernas 66-kilosklass Imane Khelif är eller har varit en man.

Imane Khelif har gjort en brottsanmälan till Frankrikes nationella center för bekämpande av näthat, som hör till åklagarmyndigheten i Paris, rapporterar branschtidningen Variety.

Anmälan är riktad mot sociala medier-plattformen X, men Khelifs advokat Nabil Boudi säger till Variety att domstolen kommer att kunna pröva individuella skribenter på plattformen för deras inlägg.

Både JK Rowling och Elon Musk anges i anmälan som förövare som utsatt Khelif för näthat. Boudi säger till Variety att Donald Trump visserligen inte namnges i stämningsansökan men inget hindrar domstolen från att granska hans påståenden Khelif också.

Åklagarmyndigheten i Paris bekräftar för Variety att man fått i en anmälan från Imane Khelif och att man inlett en granskning gällande brotten online-trakasseri baserat på kön, offentlig förolämpning baserat på kön, uppmaning till diskriminering samt offentlig förolämpning baserat på ursprung.

Imane Khelif är född som kvinna.

Vad har de skrivit?

JK Rowling har i ett inlägg på X beskrivit Imane Khelifs korta segermatch mot italienska Angel Carini som ”en man som misshandlar en kvinna som underhållning”.

Elon Musk delade ett inlägg där den tidigare simmaren och nu genusdebattören Riley Gaines skrev ”män hör inte hemma i damidrott”. Musk la till kommenatern: ”Absolut.”

Donald Trump publicerade en bild från matchen mellan Khelif och Carini med meddelandet: ”Jag kommer att hålla män utanför damidrotten.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.