Imane Khelif under OS 2024

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
OS-boxaren Imane Khelif hamnade mitt i kulturkriget: ”Bisarrt” tycker journalisten Isobel Hadley-Kamptz. Foto: Ariana Cubillos

Så hamnade OS-boxaren Imane Khelif mitt i kulturkriget

Uppdaterad
Publicerad

OS-boxaren Imane Khelif har hamnat mitt i ett kulturkrig. Plötsligt anklagas hon för att vara man, och debattörer från Donald Trump till JK Rowling rasar.

– Det är bisarrt, säger journalisten Isobel Hadley-Kamptz.

Den algeriska boxaren Imane Khelif har en lång karriär bakom sig, med såväl vinster som förluster i bagaget. Men plötsligt anklagas hon för att vara man, och hennes medverkan i OS 2024 ifrågasätts.

– Det här är inte en transkvinna, hon är en cis-kvinna, säger journalisten Isobel Hadley-Kamptz som skrivit om situationen i Dagens nyheter.

– Hon är bara en oskyldig förbipasserande som hamnat mitt i det här bisarra kulturkriget.

Historien börjar år 2023 under ett mästerskap arrangerat av ryskledda International Boxing Association (IBA). Imane Khelif vinner över den ryska boxaren Azalia Amineva, som dittills varit obesegrad. Men arrangören IBA stryker vinsten, och hänvisar till att de gjort ett könstest som visar att Imane Khelif är för maskulin för att tävla mot kvinnor.

– De har inte offentliggjort vad det var för tester som gjordes, eller vad de fick för resultat. Det enda vi har är ett obevisat påstående, säger Isobel Hadley-Kamptz.

Hon ifrågasätter trovärdigheten hos organisationen, som uteslutits ur Internationella olympiska kommittén på grund av korruption.

– Den här organisationen har nära kopplingar till Kreml och finansieras av Gazprom, säger hon.

Internationella olympiska kommittén slår fast att Imane Khelif är kvinna, och hon får tävla. Men efter Khelifs snabba seger mot italienskan Angela Carini i OS började olika debattörer hävda att Khelif inte borde få boxas som kvinna. Elon Musk, Donald Trump och Harry Potter-författaren JK Rowling är bara några som rasat. Rowling beskrev matchen mellan Khelif och Carini som ”en man som misshandlar en kvinna som underhållning”.

Även seriösa nyhetsmedier har rapporterat om det mystiska könstestet, ofta utan att påpeka faktum att boxaren fötts som och levt hela sitt liv som biologisk kvinna och även boxats internationellt som kvinna. Imane Khelif har uttalat sig om stormen, och sagt att följderna av anklagelserna kan vara skadliga, ibland dödliga.

– Medier har ett enormt ansvar att inte falla för den ryska propagandaberättelsen. Det här är som taget ur handboken för hur Ryssland brukar agera, säger Isobel Hadley-Kamptz.

Imane Khelif möter kinesiska Yang Liu i finalmatchen i damernas 66-kilosklass på fredag den 9 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.