Imane Khelif i tårar efter säkrad medalj på OS

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här brister det för Imane Khelif på OS – utsatt för hatstorm efter anklagelserna Foto: Kanal 5/Max

Imane Khelif tar OS-medalj efter hatstormen – bröt ihop i tårar efter segern mot Luca Anna Hamori

Uppdaterad
Publicerad

Boxaren Imane Khelif har fått utstå en enorm hatstorm i sociala medier de senaste dagarna.
Men nu har algeriskan säkrat en OS-medalj.
Efter segern i kvartsfinalen bröt hon ut i tårar.
– Jag vill tacka hela världen, säger hon.

Imane Khelif har varit en av Paris-OS mest omskrivna idrottare de senaste dagarna.

Den 25-åriga algeriskan, som bland annat har ett VM-silver från 2022 på meritlistan, har fått mängder av hat mot sig de senaste dagarna – framför allt på sociala medier.

IOK godkänner inte IBA

Anledningen är att welterviktaren (precis som taiwanesiskan Lin Yu-ting) under förra årets boxnings-VM blev utesluten för att hon – enligt den internationella boxningsorganisationen IBA:s ryske ordförande Umar Kremlev underkänts i ett könstest och har både en X- och en Y-kromosom.

Under OS har duon dock tillåtits tävla, då IOK inte längre erkänner IBA som den styrande boxningsorganisationen på grund av bland annat hur de styrs.

– Det har aldrig varit någon tvekan om att de är kvinnor som har rätt att tävla i Paris-OS, sade IOK:s ordförande Thomas Bach på en presskonferens tidigar ei dag.

Slog ungerska

Nu är Khelif klar för semifinal, och därmed klar som OS-medaljör då det inte är några bronsmatcher i boxningsturneringarna.

Hon besegrade i dag, med ett stort publikstöd i ryggen, ungerskan Luca Anna Harmoni efter ett enhälligt domslut i dagens kvartsfinal.

”Det känns bra”

Efter att hon korats som vinnare bröt hon ut i tårar.

– Det känns bra. Det är Algeriets första medalj damboxning, så jag är väldigt lycklig. Jag vill tacka hela världen, och den arabiska världen, säger hon, till BBC.

”Har gjort något stort”

Khelifs medalj är Algeriets första i Paris, och hon gratuleras bland annat av landets president Abdelmadjid Tebboune.

”Grattis Imane Khelif. Du har gjort något stort för Algeriet, algeriska kvinnor och algerisk boxning. Vi står vid din sida oavsett resultat”, skriver han på Facebook.

Finalen i damernas 66-kilosklass avgörs på fredag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.