Imane Khalif och Lin Yu-Ting.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör IOK:s talesperson Mark Adams om boxarna Imane Khelif och Lin Yu-Ting. Foto: Bildbyrån/TT

Imane Khelif och Lin Yu-Ting underkändes i könstester till VM – men får tävla mot kvinnor i OS

Uppdaterad
Publicerad

Vid VM i fjol blev Imane Khelif och Lin Yu-Ting underkända i könstester. Men inför OS har de godkänts.
I morgon går den första av dem in i de olympiska boxningsringarna – trots hård kritik från många håll.
– Jag har svårt att förstå det, säger Italiens idrottsminister Andrea Abodi.

Algeriskan Imane Khelif och taiwaneiskan Lin Yu-Tings deltagande i OS-boxningen har varit ifrågasatt från flera håll.

Anledningen är att ingen av dem tilläts vara med i boxnings-VM förra året, efter att de genomgått könstester och blivit underkända. De hade, enligt det ordföranden i det internationella boxningsförbundet (IBA), Umar Kremlev, både X- och Y-kromosomer.

OS i Paris 2024

– De försökte lura sina konkurrenter genom att låtsas vara kvinnor, sade Kremlev då.

Uppe på ministernivå

Men inför OS i Paris har duon godkänts för att delta i damklasserna. I morgon går Khelif in i weltervikt-klassen och på fredag ska Yu-Ting boxas i fjädervikt.

Det är det flera som har ifrågasatt. Till exempel säger Italiens idrottsminister Andrea Abodi att han inte kan förstå att man inte har anpassat vilken miniminivå hormonvärdena ska ligga på.

– Det är ingen slump att många idrottsgrenar har satt gränser för transpersoner, för att tävlingarna ska ske under rättvisa villkor. I detta fall ser vi en tolkning av begreppet ”inkludering” som inte tar hänsyn till viktiga och nödvändiga faktorer, säger han, enligt Gazzetta dello Sport inför att Khelif ska möta italienska Angela Carini i morgon.

”Det är patetiskt”

Hall of Fame-boxaren Barry McGuigan, som är ordförande i organisationen Professional Boxing Association, har uttryckt sig ännu hårdare.

”Det är patetiskt, män kommer att bli kvinnor för att få en fördel i idrott. Vad gör myndigheterna åt detta? I boxning och andra kampsporter är detta kriminellt”, skriver han på Twitter.

Lin Yu-Ting, som har två VM-guld på sin meritlista, har fått frågor rörande sin könstillhörighet under många år, och har enligt Taipei Times exempelvis fått frågor om hon har gått in i fel omklädningsrum.

– Allt jag kan göra är att förbereda mig och försöka göra mitt bästa för att ignorera vad hatarna säger, har hon sagt.

”Är kvinnor i sina pass”

IOK:s talesperson Mark Adams sade på en presskonferens tidigare i att frågan är komplex, men säger att den aktuella duon har uppfyllt kriterierna för att få delta.

– Alla som tävlar i damklasserna uppfyller kriterierna för att få delta. De är kvinnor i sina pass, och det är bekräftat i dessa fall att de är kvinnor, sade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet