Kirsty Burrow har fått utstå hat efter att ha pratat om mental hälsa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se IOK:s Kirsty Burrow uttala sig på presskonferensen. Foto: TT Nyhetsbyrån

IOK-chef har polisanmält hatmeddelanden – efter att ha försvarat boxaren Imane Khelif

Uppdaterad
Publicerad

Boxaren Imane Khelif har fått utstå mycket hat under OS.
Efter att ha försvarat henne har även anställda på IOK fått mycket hat emot sig.
Nu har Kirsty Burrow, chef för IOK:s avdelning för trygg idrott, gjort en polisanmälan.

Den 25-åriga algeriskan Khelif, som bland annat har ett VM-silver från 2022 på meritlistan, har fått mängder av hat mot sig den senaste veckan – framför allt på sociala medier.

Anledningen är att hon (precis som taiwanesiskan Lin Yu-ting) mitt under förra årets boxnings-VM blev utesluten för att de – enligt den internationella boxningsorganisationen IBA:s ryske ordförande Umar Kremlev – underkänts i ett könstest. IBA har den senaste tiden gett flera olika besked om dessa tester, men den vanligaste uppgiften har varit att de båda hade både X- och Y-kromosomer.

OS i Paris 2024

”Idrottare är människor”

IOK har sedan tidigare brutit med IBA, bland annat på grund av ekonomisk misskötsel och anklagelser om korruption.

Frågan om Khelif och Yu-tings medverkan i OS har varit återkommande på IOK:s presskonferens i Paris.

Under en av dessa berättade Kirsty Burrow om IOK:s arbete för att stötta idrottarna och säkerställa att de får stöd om de utsätts för till exempel hat på sociala medier.

Efteråt lade IOK ut en bit från presskonferensen på plattformen X.

– Idrottare är människor också, och det har varit riktigt för oss att fokusera på mental hälsa och välbefinnande under spelen, sade hon bland annat i videoklippet.

Nedsättande kommentarer

IOK:s inlägg har fått en enorm spridning, med tusentals kommentarer. De flesta har varit kritiska och nedsättande mot IOK, med kommentarer som påstår Khelif och Yu-ting är män – och inte borde fått delta i OS. Värt att notera här är dock att Khelif och Yu-ting alltid har tävlat i damklasserna, och att inga bevis om att de skulle vara män någonsin har publicerats.

Nyhetsbyrån AFP, som hänvisar till franska poliskällor, skriver nu att Burrows lämnat in en polisanmälan för att ha fått ta emot hatmeddelanden efter presskonferensen.

Om personerna som skickat meddelandena – som ska ha kommit på både X och Facebook – identifieras kan de dömas till upp till fem års fängelse, och böter på 45 000 euro (drygt 514 000 kronor), skriver AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet