Imane Khelif

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se intervjun med Imane Khelif i spelaren ovan. Foto: SNTV/Kanal 5/Max

Imane Khelif bryter tystnaden: ”Sluta mobba idrottare”

Uppdaterad
Publicerad

Den algeriska boxaren Imane Khelif är trött på allt hat.
Nu kräver hon att det upphör.
– Det kan förstöra människor, säger hon till nyhetsbyrån AP.

Khelif har varit en av OS mest omdiskuterade idrottare. Hon har tagit sig vidare till semifinal i damernas 66-kilosklass vilket innebär att hon redan har säkrat en medalj, oavsett hur det går. I boxningen får nämligen de förlorande semifinalisterna dela på en bronsmedalj.

Men hennes OS-deltagande har handlat om något helt annat.

Godkänd av IOK

Vid VM i fjol genomfördes ett könstest (som ifrågasatts av IOK, som kallat det illegitimt) som underkändes och enligt det Internationella boxningsförbundet visade hon upp X- och Y-kromosomer, som enligt den genetiska uppställningen oftast gäller för män. Kvinnor har oftast två X-kromosomer.

Organisationen IBA, som IOK inte längre erkänns av IOK som styrande organisation av boxningen, har dock ändrat sin motivering till diskningen av boxarna flera gånger.

Internationella olympiska kommittén har godkänt henne med motiveringen att hon är kvinna i passet. Hon har i flera år tävlat mot kvinnor, däribland vid OS 2021 i Tokyo.

Under OS har det kommit starka reaktioner kring hennes deltagande i Paris.

– Jag skickar ett budskap till alla människor i världen om att upprätthålla de olympiska principerna och de olympiska reglerna – sluta mobba idrottare. Det får effekter, stora effekter, säger Khelif.

”Kan förstöra människor”

25-åringen fortsätter:

– Det kan förstöra människor, det kan döda människors tankar, själ och sinne. Det kan splittra människor. Därför ber jag om att sluta mobbas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.