Utslagna boxaren får en halv miljon: ”De har dödat kvinnlig boxning”

Uppdaterad
Publicerad

Italienskan Angela Carini får 527 000 kronor i prispengar av det internationella boxningsförbundet. Detta som en kompensation för att ha blivit utslagen av en boxare som underkänts i könstester.

– Jag förstår inte varför de har dödat kvinnlig boxning, säger det internationella boxningsförbundets (IBA) ordförande Umar Kremlev till Reuters.

Carini gav upp efter 46 sekunder mot algeriskan Imane Khelif efter att ha fått en hård träff i ansiktet.

OS i Paris 2024

– Jag har aldrig blivit slagen så hårt tidigare, sade italienskan efter att ha gett upp i welterviktklassen i Paris-OS.

Khelif stoppades att delta vid VM förra året efter att ha blivit underkänd i könstester då hon uppvisat både X- och Y-kromosomer, alltså en manlig genuppsättning. Testningen har fått kritik eftersom inga resultat publicerats offentligt.

”Klarade inte av att titta på hennes tårar”

– Bara boxare som uppfyller kraven ska få ställa upp för säkerhetens skull. Jag klarade inte av att titta på hennes tårar, säger IBA:s ordförande Kremlev om italienskan uttåg.

Fallet har nått högsta politiska nivå och under torsdagen möttes Italiens premiärminister Georgia Meloni och IOK-chefen Thomas Bach för att diskutera ärendet. IOK fråntog IBA legitimiteten kring OS-frågor förra året och World Boxing företräder sporten, där främsta uppgiften är att behålla den i OS.

”Gjorde mig verkligen ledsen”

– All denna uppståndelse gjorde mig verkligen ledsen, och jag tyckte också synd om min motståndare, hon hade ingenting med det att göra och som jag var bara här för att boxas, säger italienskan Carini till Gazetta dello Sport.

IOK hävdar att Imane Khelif (gäller även dubbla världsmästaren Li Yu Ting) uppfyller kriterierna för att få ställa upp.

– Alla som tävlar i damklasserna uppfyller kriterierna för att få delta. De är kvinnor i sina pass, och det är bekräftat i dessa fall att de är kvinnor, säger IOK:s talesperson Mark Adams.

IBA kommer även att ge det italienska boxningsförbundet 263 000 kronor och Carinis tränare lika mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet