Svetlana Kamenova Staneva kontroversiella gest och utspel efter förlusten mot Lin Yu-Ting i OS-boxningen: ”XY-kromosomer är ingenting för mig”

Uppdaterad
Publicerad

Svetlana Kamenova Staneva förlorade kvartsfinalen mot Lin Yu-Ting i damernas fjädervikt.
Efter matchen visade hon både med ord och gester vad hon anser om att Yu-Ting fått tävla i damklassen.
– XY-kromosomer är ingenting för mig, ska hon ha ropat.

Lin Yu-Ting har fått ta emot mängder av hat den senaste veckan, då hon var en av de två boxarna som stoppats från att tävla vid boxnings-VM förra året, för att hon enligt organisationen IBA (som IOK inte längre erkänner på grund av bland annat korruption) hade både X och Y-kromosomer – något som inte har bekräftats att det är sant.

Mindre blev det inte efter att hon på söndagen säkrade en OS-medalj i fjädervikt.

OS i Paris 2024

”Är inte jämställt”

Hon gjorde det efter att ha slagit ut sin bulgariska motståndare Svetlana Kamenova Staneva.

När bulgariskan tackade publiken gjorde hon en gest med fingrarna, där hon satte dem i kors så att de bildade ett X, som hon visade två gånger. Enligt den bulgariska tidningen 24 Chasa ska hon också, på engelska, skrikit.

– XY-kromosomer är ingenting för mig.

I intervjuer efter matchen var hon tydlig med vad hon ansåg om situationen.

– Jag håller inte med om vad som sker. Jag tror att en del av idrottarna har en fysisk överlägsenhet mot de andra, och det är inte jämställt. Det är min åsikt, sade hon, och lade senare till:

– Jag sa att sanningen skulle komma fram, och här är den. Oavsett vad man gör är det väldigt svårt att vinna i en sån här situation.

Den bulgariska landslagstränaren Borislav Georgiev var ännu tydligare med sin åsikt. Han hade i den mixade zonen (där intervjuer görs) en lapp, där han på engelska skrivit ”Jag är XX. Rädda damidrotten!”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet