Boxaren Imane Khelif hyllas hemma i Algeriet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hyllningen i Algeriet och hör Imane Khelif om firandet. Foto: TT

Efter hatstormen – här hyllas OS-boxaren Imane Khelif hemma i Algeriet

Uppdaterad
Publicerad

En av Paris-OS mest uppmärksammade deltagare, boxaren Imane Khelif, är tillbaka på hemmaplan i Algeriet.

Där hyllades guldhjälten med en stor parad.

– Algerier har rätt att vara glada och att fira, säger Khelif själv.

I klippet ovan kan du höra Imane Khelif samt se henne hyllas hemma i Algeriet.

Imane Khelif tog hem OS-guldet i boxningens 66-kilosklass, men hennes deltagande i Paris ifrågasattes eftersom hon anklagades för att vara man – trots att hon är född kvinna och i flera år har tävlat mot kvinnor, däribland vid OS i Tokyo för tre år sedan.

OS i Paris 2024

Historien började år 2023 under ett VM arrangerat av ryskledda IBA (International Boxing Association). Khelif vann då över den ryska boxaren Azalia Amineva, som dittills varit obesegrad. Men arrangören IBA strök vinsten och hänvisade till att de gjort ett könstest som visat att Imane Khelif är för maskulin för att tävla mot kvinnor.

Könstestet har dock ifrågasatts då resultatet aldrig har offentliggjorts, och organisationen IBA själva uteslutits ur IOK (Internationella olympiska kommittén) på grund av korruption.

Stort stöd hemma i Algeriet

På hemmaplan i Algeriet har dock stödet varit stort för Imane Khelif.

I hemstaden Tiaret har det nu hållits en stor parad där guldhjälten hyllades av folket samt firades med blommor och andra gåvor.

– Vi är inte överraskade av det här välkomnandet. Det algeriska folket är glada. Vi slogs för att hissa den algeriska flaggan högt i Paris, säger hennes tränare Mohamed Chaoua till nyhetsbyrån AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet