Imane Khelif tog hem OS-guldet i boxning. Foto: Kanal 5/Max/TT

Uppmärksammade boxaren Imane Khelif tog hem guldet

Uppdaterad
Publicerad

En av Paris-OS mest uppmärksammade deltagare, boxaren Imane Khelif, tog hem guldet i 66 kg.

– Jag tror hela världen känner till historien om Imane Khelif nu, säger mästaren efter vinsten.

Hon underkändes av det internationella boxningsförbundet på grund av att inte ha klarat könstestet vid VM förra året, en uppgift som ifrågasatts då inte resultat från den undersökningen redovisats.

Hennes deltagande i OS i Paris har väckt debatt, ifrågasatts av världsledare och motståndare och hon har fått ta emot hat i sociala medier. Men hon tog sig alltså hela vägen till ett OS-guld på Roland Garros.

OS i Paris 2024

– Vi är med i OS för att prestera som idrottare, för att uppträda för vår publik, för våra familjer, och jag hoppas att vi inte kommer att se några liknande attacker vid framtida OS, säger Imane Khelif efter guldet.

Hon kände på sig att segern var klar när klockan ringde efter den tredje ronden och kramade sitt team i väntan på resultatet. När domaren skulle annonsera resultatet mot kinesen Yang Liu hade hon högerarmen höjd i en segergest och gick över i en honnör. Alla fem domarna hade 30-27 i resultat och Imane Khelif vann matchen på poäng.

Sedan poserade hon glatt inför fotograferna på tennisbanan Roland Garros i den sena natten där boxningsringen satts upp – och fick ta emot ett samtal från Algeriets president Abdelmadjid Tebboune.

– Såklart ringde presidenten mig, han är min störta supporter. Det var min dröm och hans dröm också att vi skulle ta hem guldet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet