Foto: MOHD RASFAN

Lin Yu-ting vann OS-guld – efter massiva hatstormen

Uppdaterad
Publicerad

Igår vann Imane Khelif OS-guld.

Och under lördagskvällen vann en annan ifrågasatt boxare, Taiwanesiskan Lin Yu-ting, OS-guld i 57-kilosklassen.

Taiwanesiskan Lin Yu-ting blev, precis som Algeriets Imane Khelif, diskvalificerade mitt under boxnings-VM förra året.

Detta för att de, enligt organisationen IBA (som är avstängt från IOK för bland annat korruptionsanklagelser, och inte får arrangera OS-turneringen), underkänts i könstester. IBA har gett olika uppgifter om testerna, men den vanligast förekommande motiveringen har varit att de båda hade både X- och Y-kromosomer.

OS i Paris 2024

Efter att Lin Yu-ting vann semifinalen gjorde Turkiets Esra Yildiz Kahraman flera X-gester mot TV-kamerorna.

– Könsfrågan är nonsens – hon har alltid varit kvinna. Hon har testats många gånger på tävlingar, och en gång tog de henne till och med till Chang Gung Memorial Hospital (ett stort sjukhus i Taiwan) för ett kolla upp henne, och det var absolut inga konstigheter. Det är nonsens, sa det taiwanesiska boxningsförbundets tidigare ordförande Lee Wu-nan till Reuters.

Taiwanesiskan ställdes mot polskan Julia Szeremeta i finalen och vann alla tre ronderna på poäng vilket säkrade OS-guldet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet