Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet från matchen om EM-titeln 1985 mellan Steffen Tangstad och Anders ”Lillen” Eklund Foto: Arne Forsell / BILDBYRÅN

Norske boxningsprofilen Steffen Tangstad har somnat in

Uppdaterad
Publicerad

Den norske tungviktsboxaren Steffen Tangstad har somnat in 38 år efter sin titel-match mot Michael Spinks. Första och enda gången en norrman boxats om ett stort bälte i tungvikt.

För en svensk publik blev Tangstad känd för sin uppmärksammade EM-match mot Anders ”Lillen” Eklund i Köpenhamn 1985 som svensken vann.

Tangstad gick sin sista match om IBF-titeln i tungvikt i mot Michael Spinks i Las Vegas i september 1986 där han förlorade på knockout i den fjärde ronden, en match som skapade boxningsfeber i Norge. Spinks förlorade två år senare bältet till en då 22-årig Mike Tyson.

”Somnade lugnt utan smärta”

”Vår pappa, Steffen, somnade lugnt in i går kväll efter en längre tids sjukdom. Det är smärtsamt och sorgligt. Men han somnade lugnt och utan smärta”, skriver familjen till VG.

Den dubble Europamästaren Tangstad utvecklade en nära vänskap med Lillen Eklund.

– När man har haft en sån kontakt med en idrottsman har man den för alltid. Man kan aldrig komma varandra närmare än vad man gör i en boxningsring. Det är väldigt speciellt. Man kommer inte närmare varandra, sade Tangstad till Expressen i samband med att Eklund gick bort 2010.

Tangstad blev 65 år.

Steffen Tangstad blev 65 år gammal. Foto: Sören Andersson / BILDBYRÅN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.