Rainbow Riots är en ideell organisation som tidigare jobbat med musikprojekt i Uganda, Jamaica, Sydafrika och Malawi. Under två år har organisationens grundare Petter Wallenberg nu befunnit sig i Bombay och spelat in musik med indiska HBTQ-artister, i ett projekt som fått statligt ekonomiskt stöd. Många av artisterna som deltagit på musikprojektet ska uppträda på helgens Stockholm Pride.
En av de artister som ursprungligen deltog i Rainbow Riots India är landets första öppet lesbiska artist, Pragya Pallavi. Sedan i våras befinner hon sig dock i en konflikt med Petter Wallenberg. Pallavi hävdar att hon varit medskapare till sex av albumets tio låtar. Enligt Pallavis advokat Pia Janné diskuterades inget kontrakt inledningsvis, Pallavi utgick från att allt skulle gå rätt till i en organisation som arbetar med mänskliga rättigheter. Något Pallavi nu hävdar att det inte gjorde.
Läs också: Wallenberg motanmäler advokat för att ha ”bedrivit förtalskampanj”
Upphovsrättsintrång
Enligt Pallavi inleddes konflikten när hon initierade en diskussion om kontrakt och ersättning. En diskussion som inte löstes. Låtarna hon var med på lades sedan ändå upp på Spotify, två av dem i bearbetade versioner där Pallavis medverkan klippts bort. Något som advokaten hävdar är upphovsrättsintrång.
– Han har ingen rätt att ändra på sådant som de skapat tillsammans, då måste man vara överens. Upphovsrätt uppstår automatiskt, och hon har inte överlåtit sin upphovsrätt, säger Janné.
Men enligt Petter Wallenberg var Pragya aldrig medlåtskrivare.
Låtar har plockats ned
Nu har fyra av låtarna plockats ned från Spotify, och två låtar har plockats ned från Youtube. Pragya Pallavi har polisanmält Petter Wallenberg och HBTQ-organisationen för upphovsrättsintrång.
Petter Wallenberg nekar till anklagelserna. Hans juridiska ombud säger till Dagens Nyheter att Pallavi likt övriga medverkande erbjudits kontrakt, skälig ersättning och royalties, men att hon i stället begärt en halv miljon kronor, pengar som projektet inte har. Pallavis advokat säger dock att det bara var ett inledande bud.
– Man har inte rätt att avsluta förhandlingen genom att begå upphovsrättsintrång, säger Pia Janné.
Enligt Petter Wallenberg har han sökt Pragya Pallavi sedan i maj och har försökt lösa konflikten.
– Det har inte varit någon förhandling från deras sida. Vi har försökt hitta en lösning. Detta är onödigt och ledsamt, säger Petter Wallenberg.
Pallavis advokat: ”Jag är förvånad”
Till Kulturnyheterna säger Pia Janné att hon är kritisk till Petter Wallenbergs uttalande.
– Jag blir mycket förvånad över Peter Wallenbergs oseriösa påstående. Det är mycket i det han säger som är felaktigt. För det första så bedriver jag ingen förtalskampanj – att företräda en klient kan inte innebära det. För det andra så ger jag Pragya Pallavi råd gällande svensk rätt och de kontakter hon behöver ha i Sverige. Det stämmer inte heller att jag vägrat pratat med deras juridiska ombud – de har använt det som taktik att hävda att ombudet är på semester.