Bokrecensenten Ingalill Mosander och SVT:s programbeställare för livsstil och underhållning, Peter Nyrén. Foto: SVT

Ingalill Mosander: SVT har underskattat tittarnas läsintresse

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken mot SVT:s Go'kväll har under veckan varit skarp, och många vill ha kvar litteraturbevakningen och boktipsen i programmet. Nu backar SVT och boktipsen återvänder i vår. Men det är oklart om den populära litteraturkritikern Ingalill Mosander får komma tillbaka.

Under torsdagen bekräftade Go'kvälls ansvarig utgivare, Bengt Strömbro, att boktipsen i programmet kommer att återkommer i vår. Senast i januari. Men fortfarande är det oklart huruvida den populära litteraturkritikern Ingalill Mosander får komma tillbaka.

Enligt SVT:s programbeställare för livsstils- och nöjesprogram, Peter Nyrén, finns i dagsläget inget beslut om det. Och Ingalill Mosander säger till Kulturnyheterna att hon inte blivit tillfrågad om att fortsätta.

– Det är väl alldeles tydligt att SVT har underskattat tittarnas läsintresse. Det är väl alldeles uppenbart, och glädjande att människor är så intresserade av det? Men det tror jag inte att SVT förstått, säger Ingalill Mosander.

Mosander-effekten

I den kritik som Go'kvälls ”bokpaus” genererade har dock omfattande stöd riktats till Ingalill Mosander. Hon har varit på Go'kväll i många år och är en kritiker vars boktips sägs påverka bibliotekens utlåning och bokförsäljningen. Den så kallade Mosander-effekten:

– Det är egentligen det enda programmet där vi kan se att bokhandlarna kan glädjas åt att man rekommenderar en bok, säger Dorotea Bromberg vid Brombergs bokförlag till Kulturnyheterna.

Förändras och föryngras

Enligt Ingalill Mosander är bakgrunden till att Go'kvälls boktips läggs på paus en del av ett föryngringsarbete inom programformatet.

– Programmet skulle förändras och föryngras, och det skulle inte ha några boktips. Så det var slut för mig, säger hon.

Men det menar inte programbeställaren Peter Nyrén:

– Vi tror inte på någon speciell föryngring, utan Go'kväll har en väldigt etablerad målgrupp från 45 år och uppåt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.