• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ingalill Mosander. Foto: Go'kväll/SVT

Kritiken mot SVT – efter beslutet om Go'kvälls bokrecensioner

Uppdaterad
Publicerad

Att SVT:s program Go'kväll pausar sina litteraturrecensioner med kritikern Ingalill Mosander offentliggjordes tidigare i veckan. Bakgrunden är att man vill se över formen för programmet. Kritikerna menar att beslutet innebär en urholkning av SVT:s litteraturbevakning.

Beskedet att SVT:s program Go'kväll pausar sin litteraturbevakning med recensenten Ingalill Mosander, som varje vecka har gett boktips till programmets drygt 800 000 tittare, har rört upp skarp kritik. Bland annat kritiserar Gefle dagblads kulturredaktör Kristan Ekenberg, samt Expressens kulturredaktörer Victor Malm och Daniel Sjölin beslutet:

”Efter böckernas uttåg ur morgon-tv:n för ett par år sedan, sker nu alltså en slutlig utradering av litteraturens breda närvarostatus hos SVT. Bye bye folkbildning”, skriver Daniel Sjölin i sin krönika.

Bakgrunden till beslutet är, enligt Ingalill Mosander själv, att man vill ”förnya, och föryngra” Go'kväll, för att nå ut till en yngre målgrupp.

– Projektledaren som ringde mig sade uttryckligen att det handlar om att man vill förnya och föryngra programmet. De flesta som läser och köper böcker är kvinnor i åldern 55 plus, och den största delen av Go'kvälls målgrupp är kvinnor i den åldern. Det skulle förvåna mig om det här gjorde att yngre tittare skulle lockas att titta på Go'kväll, säger hon till Kulturnyheterna.

”Utarmning av kulturbevakningen”

Ingalill Mosander, som har arbetat som recensent på Go'kväll i 20 års tid, tycker att utvecklingen är oroväckande.

– Det är som att SVT sitter med ett vått finger i luften och så tänker man: Nu är det Netflix som gäller. Det här är en utarmning av kulturbevakningen och jag tycker att man kan ställa högre krav på public service eftersom de har ett ansvar att värna om vårt kulturliv.

Men enligt Bengt Strömbro, ansvarig utgivare för Go'kväll, är anledningen till att recensionerna pausas inte att man vill föryngra. I Expressen skriver han själv att det handlar om att utveckla formerna för litteraturbevakningen, snarare än en jakt på yngre tittare.

”Behöver förnyelse”

För Kulturnyheterna poängterar Bengt Strömbro att det aldrig handlat om att helt stryka bokrecensionerna ur programmet.

– Det handlar inte om föryngring, ängslighet eller att vi försöker nå en annan målgrupp än vad vi gjort tidigare. Utan vi förhåller oss till att vårt uppdrag är att nå 45-åringar och uppåt och då behöver vi också över tid jobba med ständig förnyelse, säger han.

Bokrecensionerna kommer alltså komma tillbaka?

– Det har aldrig handlat om att vi ska ta bort boktipsen eller lästipsen för alltid. Utan det är en paus och det kommer att komma tillbaka.  

– Det vi har sagt är att eftersom litteraturen är en viktig beståndsdel i programmet så har vi ökat antalet författargäster. Det ersätter inte bokrecensionerna, men det ger åtminstone litteraturen en tydlig plats fortsatt i Go'kväll under den tid som vi utvecklar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.